Правителството започва предоставяне на услуги чрез интернет

Министърът на държавната администрация Димитър Калчев обяви в Министерския съвет начало на дейността на Българското електронно правителство.

Първите услуги, които ще могат да се предоставят по интернет, са промените на адресната регистрация на гражданите, справките за съдебната регистрация на фирмите в България, информация за осигурителните вноски.

До 2005 г. администрацията ще предлага най-малко 20 вида електронни услуги за физически и юридически лица. Между тях са регистрацията на фирми, подаването на митнически декларации, регистрацията на автомобили и други.

До края на тази годината или в началото на 2004 година се очаква през интернет да се подават данъчни декларации, данни за плащания на Данък добавена стойност, единни документи за статистически и данъчни цели и да се участва в процедури по закона за обществените поръчки на стойност до 10 000 лева, каза главният секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов.

Използването на услугите на електронното правителство става само със специален сертификат, известен като "електронен подпис". Той се прави от държавната фирма "Информационно обслужване" АД.

Издаването на електронен подпис и четящото устройство към компютъра за него струва годишно 125 лв. на физически лица и 300 лв. на фирмите. Досега "Информационно обслужване" АД е издало 16 000 сертификата, предимно на юридически лица, каза директорът на фирмата Николай Гелев.

Информация през интернет за социално осигурените в НОИ се подава от няколко месеца, каза управителят на Националния осигурителен институт Йордан Христосков. Около 20 фирми правят социалните плащания, а седем или осем подават заявления за назначените на трудов договор.

Министър Калчев посочи, че за довършването на националната оптична кабелна мрежа, която ще свърже всички държавни и общински служби в единна система, са необходими около 40 - 50 млн. лв. Тази сума е поискана в бюджета за 2004 година. С изграждането на оптичната мрежа държавата ще пести годишно по 100 млн. лв., които сега се плащат на БТК.

Електронният портал на правителството e с адрес http://egateway.government.bg/

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?