Правителството започва преговори за "американския" блок на АЕЦ "Козлодуй" (обновена)

снимка БГНЕС

Правителството даде мандат на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да води разговори с американски компании за изграждане на нов реактор в АЕЦ "Козлодуй".

"Преговори с компании от САЩ, които разработват нови ядрени технологии, в това число и такива, свързани с малки модулни реактори - с цел да се проучи възможността за изграждане на нова мощност на одобрената вече площадка на АЕЦ "Козлодуй" в рамките на този ОВОС, който е направен и одобрен към настоящия момент", заяви министър Теменужка Петкова в сряда.

Новината за VII блок в АЕЦ "Козлодуй" съобщи преди ден премиерът Бойко Борисов, който в проливен дъжд заведе двама министри и синдикалисти на "една нива", където, по думите му, ще се направи новата мощност, състояща се от "малки модулни централи". Допълни, че става дума за "коренно различна технология от досегашната" (която е руска) и тя гарантира "100% диверсификация", както направихме с газта (макар до момента България все още да разчита основно на руски газови доставки).

Работим в интерес на българските граждани, не правим реверанс на САЩ, каза министър Петков в отговор на журналистически въпрос. Преди две седмици висш американски дипломат остро критикува правителството за продължаващата енергийна зависимост от Русия и остарелите технологии за АЕЦ "Белене", препоръчвайки на властите да се фокусират върху "малки модулни реактори, които са нови, не са толкова скъпи, супер сигурни са и това е съвсем различно икономическо и техническо решение."

Министър Петкова коментира в сряда, че е още е много рано да се говори за мощности, за ядрено гориво и за цена на проекта: "Тук става дума за едно проучване, което трябва да се направи, за да видим как по най-добрия начин бихме могли да помислим в каква посока ще вървим - така че от една страна да гарантираме своята енергийна сигурност, от друга страна да следваме своята политика по диверсификация на енергийните ресурси, и от трета страна да постигнем заложените цели в рамките на Европейския съюз".

Българското правителство разглежда развитието на ядрената енергетика като начин за постигане на нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

Решението на ЕС е всяка една държава членка сама да определя енергийния си микс, а крайната позиция на ЕК, че целта за беземисионна икономика може да се постигне чрез използване на ядрена енергия и ВЕИ, поясни Петкова.

Допълни, че България има 4000 мегавата въглищни мощности, за които ще се борим до последно, и 2000 мегавата в АЕЦ "Козлодуй". След 10-12 г. тези базови мощности трябва да бъдат заменени с други.

Ето защо правителството смята, че страната има нужда и от АЕЦ "Белене", и нов блок в АЕЦ "Козлодуй".

Петкова информира, че има заповед от 21 януари 2020 г. на Агенцията за ядрено регулиране за лицензиране на площадка номер 2 за изграждане на нова мощност в "Козлодуй", има и одобрен ОВОС, за която 4 години се водели дела. Наличието им е предпоставка да продължим напред, каза Петкова. ОВОС за площадката разглежда няколко сценария, ще търсим какви нови технологии се разработват, продължи тя. Колкото до малките модулни реактори, те са на незавършен етап. Разглеждат се от регулаторните органи в САЩ, така че са най-напред, каза още Петкова.

Тя успокои, че процедурата за изграждане на АЕЦ "Белене" е в ход, но има забавяне заради Covid пандемията. Стратегически инвеститор в този проект, който обаче има нужда от ново одобрение на ЕК, е руската компания "Росатом".

Петкова напомни, че правителството на Орешарски през 2012 и 2013 г. има три решения за избор на стратегически инвеститор за VII блок в "Козлодуй", включително да се сключи договор с американската компания "Уестингхаус". Тогавашният енергиен министър Драгомир Стойнев (в момента депутат от БСП) ходи на посещение в САЩ и обяви, че България трябва да купи най-модерния ядрен реактор на "Уестингхаус". Обявената цена на проекта тогава бе между 5.5 и 7.5 милиарда долара, но той пропадна, след като кабинетът "Борисов 2" настоя американската компания да стане стратегически инвеститор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес