Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Правителството защити Владимира Янева пред съда в Страсбург

Доводите срещу избора на семейната приятелка на Цветанов за съдебен шеф били ”спекулации”

23 коментара
Владимира Янева, сн. БГНЕС

Твърденията в жалбата на съдия Величка Цанова до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) срещу избора на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд, са спекулативни и недоказани. Това се казва становището на българското правителство по делото в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, цитирано от сайта ”Съдебни репортажи”.

Жалбата на съдия Цанова бе допусната за приоритетно разглеждане от съда, тъй бе прието, че казусът е от голямо обществено значение. Тя се оплака пред съда в Страсбург от нарушения на правото на справедлив процес. Съдия Цанова обжалва пред Върховния административен съд избора на Владимира Янева за шеф на съда от предходния Висш съдебен съвет, но загуби делото след обрат на втора инстанция. Решението на ВСС за назначаването на Янева, известна като приятелка на бившия вътрешен министър, бе остро критикувано от редица правозащитни организации като немотивирано и плод на натиска на Цветан Цветанов върху съдебния съвет. Европейската комисия също критикува този избор.

В своето становище до съда в Страсбург правителственият агент Ива Станчева – Чинова излага доводи, че всички посочени нарушения на правото на справедлив процес на съдия Цанова са неоснователни, недоказани и дори граничат с “инсинуации”.

В становището, подписано от името на българското правителство, се казва, че по време на избора пред ВСС Цанкова е говорила по периферни за съдебната система въпроси. Така като ”периферни въпроси” се определят “нуждата от мониторинг на системата за случайно разпределение на дела” и “създаване на обективни критерии за командироване на съдиите”. В момента правителството официално признава тези проблеми на система като първостепенни за решаване.

В становището правителственият агент се спира и върху концепцията на Владимира Янева, в която се съдържал ”конкретен списък от проблеми и мерки за тяхното решаване”. Дава се пример с въвеждане на система за самоконтрол в Софийския градски съд, подобряване на програмните продукти, с които работи съдебната администрация, електронното архивиране и статистиката на делата, решаване на някои проблеми с призовките, въвеждане на периодични събрания на съдиите и други.

Отбелязано е, че Янева също предлагала промени в софтуера за случайно разпределение на делата, като този път това не е определено като периферен въпрос.

От становището на правителството на БСП и ДПС става ясно, че ако то беше на мястото на ВСС, също би предпочело семейната приятелка на Цветанов за председател на съда.

Сериозно внимание е обърнато и на онази част от Изложението на фактите, приети от ЕСПЧ, в която се отбелязва близкото приятелство на Владимира Янева с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и критиките на медиите и обществениците по този въпрос. В становището на правителството е записано, че ”остро се възразява” срещу така изразената информация, която трябвало да бъде заличена като несъотносима към казуса – ”още повече, че става въпрос единствено за публикации в някои медии”.

Официалната позиция на правителството гласи, че „случайните медийни публикации” за семейните приятелства на когото и да било от кандидатите нямат никакво отношение към процедурата за избор на шеф на СГС.

”Те биха представлявали интерес, само ако указват на възможен конфликт на интереси, т.е. ако такива връзки биха били установени между кандидат и член на ВСС. В случая познанството на министъра на вътрешните работи не би могло да има такъв ефект, като се има предвид наложения в България принцип на разделение на властите”, мотивира се правителството.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

23 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #23

  Kirsner: "В становището, подписано от името на българското правителство, се казва, че по време на избора пред ВСС Цанкова е говорила по периферни за съдебната система въпроси." Само не мога да разбера какво прави правителството като страна на този процес в Страсбург?! Според конституцията има разделение на властите и ако някой трябва да представлява България, то това не трябва да бъде агент на правителството, а агент на ВСС ( висшия съдебен съвет), който е отговорен за вземането на решение в съдебната система.

 2. Анонимен
  #22

  До днес това правителство ми беше безразлично и се надявах да падне....... До днес ВСС ми беше абсолютно безразличен и си знаех, че там са избрани за да си напълнят гушата или да уредят "нашите хора" на подходящите места, че не се знае...... До днес смятах, че ГЕРБ и БСП все пак по нещо се различават....... До днес си мислех, че в България все пак има някаква справедливост - било правна, било човешка........ От днес всичко това отиде в небитието...... А що се отнася до "правителствения агент" - жената не е виновна........... тя пише това, което и диктуват, а и трябва да защити хонорара, нали така....... БАСТА! Терминал две за младите, а за останалите - каквото дойде....

 3. Анонимен
  #21

  Дано съдът реши в нейна полза , та да се захапят всички що изливат злъч. Не я познавам и не искам да я познавам , ама и така не може "с ярост" и като че ли някои са били на една маса.

 4. Анонимен
  #20

  Конфликт на интереси е пукнатина в стената на разделението на властите. Тук съд спи с изпълнителна власт. Някак си се гушкат властите. Някой не иска да изпълнява промени. Само, че това е малко като да чукаш сестра си- фън е, тя е яко парче, учите се докато сте тинейджъри, има братско-сестринска любов, но до едно време... После нещата стават грозни, плода на общата "работа" е изр*д с твърде малко или твърде много хромозоми, не става за никаква нормална работа и оценка, набива се на очи, искат се неудобни

 5. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #19
 6. Анонимен
  #18

  Др. Владимира Янева излъчва неотразим съдебен сексапил, стил "МВР" и цецовите червенотиквеновчета.

 7. Анонимен
  #17

  ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА, АХ АХ АХ Разбрахте ли сега, че ГЕРБ и Тройната са различни глави на ... една и съща Ламя! Отделен е въпроса, каква е Ламята, ама май напролет ще стане съвсем ясно, че не е европейска и в политически и в географски смисъл и си има няколко посолства в София!

 8. Анонимен
  #16

  Гарван гарвану око не вади, е казал народът. Оставка за правителството, парламента, Янева и всички като нея висши червени магистрати! Пряк избор от народа за всички тях за максимум два мандата - това ще е позитивно начало на съдебна реформа, без която ще потъваме все по надолу към битността на една руска губерния.

 9. Анонимен
  #15

  Червенушите да се радват, че техните хора спасяват хората на Цветан Цветанов. Вие сте си едно, нормално е да се спасявате едни други.

 10. Анонимен
  #14

  Или правителствения аген е ИДИОТ или иска да прави съдиите в ЕСПЧ идиоти. Той да си избере кое от двете е!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.