Правителството защити Закона за културното наследство

Правителството защити Закона за културното наследство, текстове от който са оспорвани пред Конституционния съд по искане на омбудсмана Гиньо Ганев. На заседанието си в сряда кабинетът одобри становище, според което оспорените разпоредби са в съответствие с конституционните норми и искането следва да бъде отхвърлено като неоснователно.

При представянето на новия екип на Министерството на културата ресорният зам.-министър Тодор Чобанов обеща, че философията на закона няма да бъде променяна.

Преди месец омбудсманът Гиньо Ганев внесе в Конституционния съд искане да бъдат обявени за противоконституционни текстове от закона, чието отпадане би било в интерес на големите частни колекционери на културни ценности. Така те ще бъдат освободени от задължението да удостоверят произхода на колекциите си, за да останат техни собственици.

Тези текстове бяха сред най-атакуваните от заинтересованите лобита и при подготовката на закона.

В Министерството на културата обаче се подготвя удължаване на срока за регистриране на частните колекции. Според сегашните разпоредби той изтича на 10 октомври, но ще бъде удължен с между три и шест месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от България