Правителството завършва сделката за F-16 до края на месеца

F-16, сн. "Локхийд Мартин"

Управляващите са амбицирани до парламентарната ваканция сделката със САЩ за изтребителите -16 Block 70 да мине и през парламента. Така няма да има опасност договорът за самолетите да стане заложник на местните избори, съобщиха източници на Mediapool oт правителството.

Вероятно още тази седмица проекторешението ще влезе в Министерския съвет, а след това трябва да мине отново и през пленарна зала. Не се очаква там покупката, която вероятно ще излезе около 2.2 млрд. лева, да срещне сериозни затруднения.

Договорът ще бъде подкрепен от депутатите на ГЕРБ, ВМРО и ДПС.

Очаква се остра съпротива от депутатите на БСП, които по принцип подкрепят модернизацията на армията, но имат резерви към избора на САЩ и "Локхийд Мартин".

Срещу сделката е и "Воля" на Веселин Марешки, който е в остър конфликт с военния министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

В неделя вече бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов също потвърди, че сделката се движи много бързо.

"Нека обаче не пропускаме и една много важна новина от днес - премиерът Борисов обяви, че в сряда проектът за решение за закупуването на самолети F-16 от САЩ влиза на заседание Министерски съвет. След ратификацията и в българския парламент нашата страна ще даде поредният ясен сигнал за своята евроатлантическа принадлежност. Това ще бъде и ново доказателство, че за нас евроатлантическият път и изграждането на съвместими отбранителни способности с НАТО е основен приоритет", написа Цветанов във Фейсбук след конгреса на ГЕРБ.

Преговорите със САЩ още продължават, като според кабинета осемте самолета ще излязат на данъкоплатците 2.2 млрд. лева. Според президента Румен Радев обаче необходимият пакет струва 3.45 млрд. с ДДС.

По думите му за 2.2 млрд. могат да бъдат купени малко самолети с "жестоко орязани възможности".

Пакетът около изтребителите е от съществено значение, защото орязването му ще доведе и до намаляване на способностите или нови разходи в бъдеще. От военното министерство вече дадоха сигнали, че ще има сериозни разходи и в бъдеще около новите изтребители.

Правителството обяви, че ще плати самолетите наведнъж, а не разсрочено, каквито бяха първоначалните планове. 

Споделяне

Още по темата

Още от България