Правна фирма ще следи дали Великобритания ще напусне ЕС законно

Правна фирма ще следи дали Великобритания ще напусне ЕС законно

Лондонската правна фирма Mishcon de Reya обяви, че ще следи за законността на процедурите по излизане на Великобритания от ЕС, съобщи ББС. Кантората смята, че напускането на общността няма как да се случи без дебат и гласуване от британския парламент.

Michcon de Reya казва, че всеки британски премиер, който сам активира клаузата по чл.50 от Лисабонския договор за излизане на страната от съюза, ще е действал незаконно. Юристите коментират, че това би било нарушение на Договора за европейската общност по силата, на който Великобритания е станала член на ЕС през 1972 година.

“Резултатът от референдума не подлежи на съмнение, но за реализирането му е необходим процес, отговарящ на законодателството на Обединеното кралство. Самият резултат няма задължителна юридическа сила и би било незаконно, ако сегашният или бъдещият премиер реши да задейства чл. 50 от Лисабонския договор без одобрението на парламента”, смятат от правната фирма.

За отмяната на един законодателен акт е необходим друг законодателен акт, отбелязват от Mishcon de Reya. По-рано подобни аргументи изтъкнаха трима юридически експерти към британската Асоциация по конституционно право (UKCLA).

Сегашният британски премиер в оставка Дейвид Камерън ще напусне поста в началото на септември. Той обяви, че няма да активира чл.50 от Лисабонския договор и това трябва да се реши от следващия премиер.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?