Правната комисия махна въпроса за е-вота от референдума на Слави

БСП и ДПС ще сезират Конституционния съд за недопустимост на част от въпросите

Парламентарната правна комисия прие в сряда предложения от "Шоуто на Слави" референдум, като одобри 5 от 6-те въпроса. Този за въвеждането на електронно гласуване отпадна, тъй като по него вече има решение – с последните промени в Изборния кодекс беше прието през 2018 година то да бъде въведено експериментално.

Представителите на ГЕРБ в комисията казаха, че ще подкрепят референдума, защото за тях е важно хората да си кажат мнението. Същата позиция застъпиха и колегите им от Патриотичния фронт.

Депутатите от БСП обаче предложиха да бъде питан Конституционният съд дали част от въпросите не са противоконституционни и отказаха да участват в гласуването.

"Не може да има референдум по някои от тези въпроси - противоречат на конституцията. Това е абсурдно. Трябва да се подкрепят смислени референдуми. Освен ако не искате самоуправство", каза Чавдар Георгиев от левицата. Съпартиецът му Филип Попов поиска КС да тълкува въпросите. Председателят на правна комисия Данаил Кирилов му каза, това няма как да стане преди да има акт на Народното събрание.

Пред такъв прецедент се изправи Народното събрание миналата година при гласуването на конституционните промени, когато КС отказа да се произнесе предварително по питане за неприети още текстове в основния закон.

Депутатите от ДПС в правната комисия също заявиха, че ще сезират Конституционния съд и гласуваха твърдо против провеждането на референдум с тези въпроси. БСП и ДПС заедно имат необходимия брой от 48 депутати, за да сезират КС.

В крайна сметка - с 12 гласа "за", два "против" и един "въздържал се", правната комисия прие референдума с пет, вместо с шест въпроса:

  • Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?;
  • Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?;
  • Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?;
  • Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?;
  • Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

След отпадането на питането за електронното гласува сценаристът в "Шоуто на Слави" Тошко Йорданов, който е в Инициативния комитет за допитването, се обърна към депутатите с думите: "Вие не сте императори и не сте по-умни от българския народ. Аз не съм депутат, слава Богу. Имате възможността да се държите като представители на народа, или като партийни мижитурки."

Окончателното решение по предложените от "Шоуто на Слави" въпроси се очаква да бъде взето в четвъртък в пленарната зала.

Референдумът ще се проведе едновременно с президентските избори тази есен.

Споделяне

Още по темата

Още от България