Правната комисия на албанския парламент призна българското малцинство

Македонска партия в Албания определи това като "геноцид"

Правната комисия на албанския парламент призна българското малцинство

Българското малцинство е включено в проекта на Закона за малцинствата в Албания. В документа, който ще бъде гласуван на 19 октомври в албанския парламент, поименно са изброени девет малцинства, сред които е и българското, съобщиха от фондация "Българска памет".

Срещу признаването на българското малцинство остро е възразила партията Македонски алианс за европейска интеграция (МАЕИ) в Албания, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Според албанската партия на македонците признаването на българското малцинство в страната е станало след ултиматум от София, че ако това не се случи, страната ни ще наложи вето над приемането на Албания в Европейския съюз.

Българска фондация: Признаването на българско малцинство ще е исторически момент

Обединени около каузата, евродепутати от различни държави и политически партии написаха писмо до парламента на Албания, в което призоваха да се спазят препоръките на Европейския парламент и българското малцинство да бъде признато, посочват от фондация "Българска памет".

В съобщение до медиите от фондацията посочват, че в границите на сегашна Албания от столетия живеят етнически българи, предимно в районите на Билища, Корча, Голо бърдо, Мала Преспа и Наша Гора. По неофициална информация те наброяват около 30 хил. души и са съхранили своя майчин български език, традиции и идентичност.

За да се чуе гласът на българското коренно население в Албания, само за седмица местните български организации, подкрепени от фондация "Българска памет", събраха и изпратиха подписка до албанския парламент и правителство с искане малцинството им да бъде регистрирано редом с всички останали етнически малцинства в страната.

Освен с инициирането на процеса по признаване на коренното българско население в Албания, дейността на ръководителя на фондацията д-р Милен Врабевски е свързана и с инвестиции в множество образователни инициативи за интеграция и социализация на историческата ни диаспора в Албания и особено за младите хора. С помощта на фондацията от първоначално двете паралелки, изучаващи български език в Билища и Корча, сега те са станали четири. Тази есен деца от българската общност в Албания са посетили и ежегодния есенен семинар на фондация "Българска памет", който събира над 200 деца от българската историческа диаспора от Украйна, Молдова, Македония, Албания и Сърбия.

Подкрепата на д-р Милен Врабевски и на евродепутата д-р Андрей Ковачев по казуса с признаването на българското малцинство в Албания оказа своето положително влияние. Само след седмица проектозаконът ще бъде гласуван от албанския парламент. Ако поправката бъде приета, това ще бъде исторически момент за България, посочват от фондация "Българска памет".

Македонска партия в Албания се противопоставя остро

В същото време в позиция на политическата партия Македонският алианс за европейска интеграция (МАЕИ) в Албания се посочва, че тя "приветства" приемането на законопроекта за защита на националните малцинства в Албания, но е "дълбоко огорчена и протестира" заради включването в закона и на българското малцинство.

"Признаването на несъществуващото българско малцинство в областите Преспа, Голо бърдо и Гора, които са населени с македонци, смятаме за сериозно нарушаване на международното право, универсалната декларация за човешките права и свободи, геноцид срещу македонския народ и престъпление против човечеството", се казва в реакция на МАЕИ, представена пред медиите в албанския град Корча от генералният секретар на партията Васил Стерьовски.

Според партията исторически факти и преброявания на населението през годините доказвали, че в Албания нямало българско малцинство. Такова малцинство съществувало само в главите на българските власти в София. Македонците в Албания не са българи, а българи в Албания са единствено работещите в българското посолство в Тирана, твърди МАЕИ.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?