Правната комисия остави извънпарламентарните партии без субсидия

Партиите, които са останали извън парламента, няма да получават държавна субсидия и помещения за работа, независимо колко процента са спечелили на последните избори. Това реши парламентарната правна комисия, която одобри на второ четене промени в Закона за политическите партии.

Депутатите решиха да отпадне чл. 26 от закона, който даваше възможност "държавна субсидия да се отпуска ежегодно и на партиите, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори".

Предложението за отпадане на субсидията е на “Атака”. Доскоро от БСП твърдяха неофициално, че ще се опитат да ревизират или да “смалят обсега” на предложението. След приемането му от правната комисията обаче това очевидно няма как да се случи.


С промените в нормативния акт отпада възможността независимите депутати да декларират принадлежност към определена парламентарна група и по този начин да насочват субсидията си точно към нея.

Подобна практика бе широко застъпвана по време на кабинета “Борисов”, когато депутати от “Атака” и РЗС масово напускаха групите си, подкрепяха правителството на ГЕРБ и пренасочваха субсидиите си към управляващата партия.

Споделяне

Още от България