Правната комисия отхвърли ветото на промените в Изборния кодекс

Според ГЕРБ гласуване само с машини е противоконституционно

Правната комисия отхвърли ветото на промените в Изборния кодекс

Депутатите от парламентарната правна комисия отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху част от промените в Изборния кодекс, които бяха приети от парламента миналия месец.

Предстои ветото да бъде разгледано в пленарната зала в четвъртък. 

Държавният глава върна за ново обсъждане текстовете, с които беше отменена забраната да се правят референдуми по теми от компетентността на Велико народно събрание. Според конституцията ВНС е органът, който приема нов основен закон, решава въпроса за изменение територията на страната, решава за промени във формата на държавно устройство и на държавно управление, решава за основните права на гражданите. 

Последните промени в изборния закон дават възможност с референдум да се решават и въпроси като този дали България да стане президентска република. Дори евентуален бъдещ референдум да е успешен обаче, за изпълнението му ще трябва бъде свикано ВНС, защото само то може да промени тези текстове от конституцията. Това означава, че се стига до "параграф 22" – може да има успешен референдум, но за да бъде изпълнен той, трябва да има подкрепа от повече от 160 депутати в обикновен парламент.

Президентът оспори и решението на законодателя ЦИК да отговаря за това дали машините да бъдат наети или закупени, с което прехвърли цялата отговорност на изборната комисия. Депутатите записаха в промените още, че компютърната обработка на данните от гласуването ще се прави от Информационно обслужване, а според Радев изборната комисията сама трябва да избере на коя фирма да възложи това. 

"Не може по този начин да се прехвърлят отговорности на ЦИК, които ще доведат до невъзможност за провеждане на прозрачен и демократичен избор", каза Филип Попов от БСП по време на обсъждането в комисията.

Социалистите се обявиха и против направеното отстъпление от машинното гласуване, което дава възможност в секциите с над 300 избиратели да има и хартиено гласуване. Преди година депутатите решиха в тези секции да се гласува само с устройства, но сега дадоха възможност и за бюлетини. 

"Въвеждането на хартията обратно в този процес не само, че няма да отстрани пороците, а ще ги направи неизбежни. Ще обезсмисли голямото усилие – организационно и финансово, за въвеждането на машинния вот", каза Крум Зарков.

Председателят на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ пък обяви, че машинното гласуване е противоконституционно, защото "голяма част от избирателите, и на нашите, и на опозицията, не желаят да гласуват на машини".

По време на заседанието на ресорната комисия Христиан Митев от участващите във властта "Обединени патриоти" видя в президентското вето "много силен политически подтекст, облечен в юридически формулировки".

Споделяне

Още от България