Правната комисия отхвърли ветото върху "тайните" арести

Правната комисия отхвърли ветото върху "тайните" арести

Правната комисия в парламента очаквано отхвърли във вторник ветото на президента върху "тайните" арести с 10 на 6 гласа. Гласовете на ГЕРБ и "Обединени патриоти" бяха достатъчни за преодоляване на ветото, докато БСП подкрепи мотивите на държавния глава.

Това бе 12-ото вето на Румен Радев, а парламентът е подкрепил само едно от тях – за поправките в приватизационния закон, за които имаше съмнение за лобизъм в полза на братя Домусчиеви.

Т.нар. "таен" арест предизвика сериозни опасения сред правозащитници и извънпарламентарната опозиция за тежко нарушаване на човешки права. Поправките в закона дават право да се отлага уведомяване на най-близките родини до 24 часа. Те бяха прокарани с аргумента, че така могат да се избегнат рискове за живота, здравето или свободата на хора, които по някакъв начин са свързани с разследването.

Арестуваният все пак не губи правото си на среща със своя адвокат, което прави новата уредба да изглежда по-скоро безсмислена от гледна точка на сигурността. По време на разговора с адвокат, който е на четири очи, арестуваният може да го помоли да предаде на всичките му познати, каквото е нужно.

Много проблематично е въвеждането на опцията за "таен" арест за непълнолетните лица, което би създало огромен стрес за техните родители или попечители дори само за няколко часа.

По време на дебата за ветото председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) изрази съжаление, че в обществото е останало впечатлението, че арестуваните ще останат без адвокатска защита. Той допусна, че именно заради това грешно впечатление се е породило и общественото напрежение.

"Президентът бе притеснен, че е възможно непълнолетни лица да се окажат в неизвестност, докато родителите им са длъжни по Конституция да се грижат за децата си", обясни правният съветник на президента проф. Емилия Друмева, която е бивш конституционен съдия.

БСП подкрепи ветото с аргумент, че поредица промени в Наказателния кодекс ограничават фундаментални човешки права в България.

"Ако не уважим мотивите на президента, демокрацията тръгва в посока, от която няма да имаме основание да се гордеем след години", каза Валери Жаблянов (БСП).

Споделяне

Още от България