Правната комисия отне Бюрото за защита от Иван Гешев

снимка БГНЕС

Народното събрание направи решителна крачка към отнемането на Бюрото по защита от контрола на главния прокурор Иван Гешев и предаването му на Министерството на правосъдието. В петък правната комисия на парламента прие на второ четене необходимите промени в Закона за Бюрото по защита. По всичко изглежда, че парламентът ще има достатъчно време, за да приеме окончателно законовите поправки.

"Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се! Ние идваме" и БСП подкрепят закриването на Бюрото на Гешев. Основният аргумент е, че полицейските функции на структурата са го превърнали в паравоенно формирование, което дава на главния прокурор прекомерни правомощия. Това стана особено видно по време на акцията на Бюрото в президентството през юли миналата година.

Бюджетът на Бюрото по защита е около 10 милиона лева на година. Срещу тези пари се охраняват десетина свидетели по наказателни дела и трима магистрати. Един от охраняваните магистрати е самият главен прокурор. Бюрото стана особено известно с пълна непрозрачност на своята работа, включително по финансовите въпрос.

"Бюрото за защита на свидетели е ефикасна и ефективна структура, но в България имаме дарбата да ги унищожаваме", каза главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в парламента. Той заяви, че полза от закриването на Бюрото "ще имат само мафията и организираната престъпност".

След това пред депутатите той каза, че може да прати в Конституционния съд текстовете от законопроекта, които предвижда отнемане на сградния фонд на Бюрото и прехвърлянето им към Министерството на правосъдието.

Кой ще носи отговорността

По време на обсъждането в правната комисия първи думата по същество взе главният прокурор. Той обясни, че ако Бюрото по защита бъде отнета от главния прокурор, то някой ще трябва да понесе отговорността.

“Но ние отказваме да носим отговорността, защото масово ще напуснат служители от Бюрото, вероятно ще бъдат и уволнени и докато се проведе конкурс и се обучат новите, отговорността за защитените свидетели ще е на друг“, каза той.

Гешев попита как правосъдният министър ще преценява кой свидетел има нужда от защита, след като това се преценява от прокуратурата.

"Преценката остава на прокуратурата и на съда, които правят предложението за защита“, отговори Надежда Йорданова („Демократична България“).

Има и корумпирани прокурори...

"Да, предложението е на съда или прокуратурата, но актът е на министър, който е част от изпълнителната власт. Представете си свидетел за корупция по високите етажи, този човек свидетелства срещу колегата на министъра. Какво ще се случи? Аз само предупреждавам“, репликира Гешев.

Николай Хаджигенов му отговори, че има и корумпирани прокурори.

Преди да отиде в контрола на главния прокурор, Бюрото по защита бе в Министерството на правосъдието. Бюрото започна да се раздува по времето на главния прокурор Сотир Цацаров, когато служителите на тази институция получиха правомощието да извършват арести. Главният прокурор Иван Гешев направи този проблем видим за цялото общество с нахлуването на Бюрото в президенството след събитията на Росенец.

В крайна сметка правната комисия игнорира аргументите на Гешев и гласува законопроекта за прехвърлянето на Бюрото в Министерството на правосъдието, което управлява и охраната на съдебната власт.

Депутатите записаха срок от три месеца, в които министърът на правосъдието, главният прокурор и Висшият съдебен съвет трябва да осъществят прехвърлянето на Бюрото по защита към новия принципал.

Споделяне

Още по темата

Още от България