Правната комисия подкрепи закона за конфискацията въпреки недостатъците му

Опасения от прекомерна концентрация на власт във финансовото министерство бе една от малкото критики към законопроекта за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин, които депутатите отправиха на заседание на правната парламентарна комисия в четвъртък.

С изключение на Димитър Абаджиев от ОДС, всички парламентаристи в комисията подкрепиха на първо четене проекта, подготвен от вътрешният министър Георги Петканов и одобрен от правителството, който предизвика широк обществен дебат и критики от страна на бизнеса и съдиите. Уговорката на депутатите от различните парламентарни групи бе, че необходимите поправки на закона ще се направят между двете гласувания в пленарна зала.

Абаджиев гласува "въздържал се", а СДС, които нямат представител в тази комисия след разцеплението в партията, ще подкрепят проекта на първо четене. Въпреки публичните си критики към закона "Петканов", Йордан Бакалов обясни пред Mediapool, че дават подкрепата си с уговорката да се удължи срока за ремонт на закона преди окончателното му приемане от парламента.

"Финансовият министър ще получи много повече власт от главния прокурор и шефа на МВР, взети заедно," възмути се по време на заседанието Даниел Вълчев от НДСВ. Във финансовото министерство е планирано да бъде органа, който ще проверява произхода на доходите и ще сезира съдебните органи.

Този упрек отправи и Янаки Стоилов от БСП. Като изход левият депутат предложи част от функциите да се поемат от дознанието.

Стоилов настоя още да се разшири кръга от престъпленията, за които ще се отнема имущество. В сегашния вариант на закона са предвидени 17 престъпления, свързани основно с организираната престъпност. "Така законът не засяга депутати, магистрати и бизнесмени, които също притежават големи имущества, но не може да бъде доказан престъпният им произход," обясни депутатът от БСП.

Вътрешният министър отговори, че целта на този закон е да се справи с организираната престъпност, а не с незаконните доходи.

Петканов се похвали пред депутатите с резултати от социологическо проучване, според което 93% от българите подкрепят проекта му. По думите му, първоначално към него били отправени "доста злостни" критики, които впоследствие отпаднали. Отпаднали обвиненията, че законопроектът нарушава конституцията и противоречи на европейската конвенция за правата на човека. Останал само упрекът, че законът позволява злоупотреби, на които юристът Петканов отговори, че тази опасност съществува във всички закони.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?