Правната комисия подкрепи закриването на спецправосъдието

Снимка: БГНЕС

Правната комисия в Народното събрание подкрепи закриването на специализираните съдилища и прокуратури. Предложението бе направено от "Демократична България" и мина на първо четене през ресорната парламентарна комисия с подкрепата на "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън!" и БСП.

Почти сигурно е, че този парламент няма да може да приеме законопроекта, защото ще бъде разпуснат преди окончателното гласуване на второ четене. По неофициална информация на Mediapool основната причина за провалянето на парламентарното заседание в сряда е била именно саботирането на тази реформа.

До края на съществуването на 45-ото Народно събрание остават най-много три парламентарни заседания. В четвъртък ще бъдат гледани точките, които бяха отложени заради проваленото заседание в сряда.

В седмицата след Великден парламентът има възможност да заседава на 5 и 7 май, а след това най-вероятно ще бъде разпуснат с насрочване на изборите за 11 юли. Изглежда невъзможно проектът да бъде гледан на второ четене в комисията, а после да мине и през пленарна зала за окончателно приемане.

По време на дебата в правната комисия вносителят на проекта Атанас Славов ("Демократична България") коментира, че специализираното правосъдие е станало известно в обществото с "поръчковите си действия". Коалицията предлага след закриването на специализираните органи магистрати, които работят там, да бъдат преназначени в редовните съдилища

"Голяма част от делата в спецсъдилищата приключват с малки присъди или споразумения. Това със сигурност не е знак за ефективност на правораздаванието", каза Славов, който е преподавател по конституционно право в Софийския университет.

Като основен опонент на реформата се изяви бившата областна управителка на Пловдив Дани Каназирева. Тя каза, че предложението за закриването на спецправосъдието "не е рационална съдебна реформа".

"Това ще хвърли в хаос съдебната система", предупреди тя и допълни, че Европейската комисия е свалила мониторинга върху България заради работата на спецсъдилищата, които са оценени изцяло положително. Мониторингът върху България от ЕК не е свален, а има препоръка за неговото прекратяване.

По темата се намеси и адв. Николай Хаджигенов ("Изправи се! Мутри вън!"). Той заяви, че по време на дебата никой не е отчел това, че спецсъдилищата се използват като инструмент за тормоз през мерките за неотклонение. Той напомни как обвиняеми са оставяни в арестите за много дълги периоди без съдът да обръща внимание на техните искания.

"Това е вид нотариална заверка върху щенията на главния прокурор. Това няма нищо общо с правосъдието", каза Хаджигенов. Според него спецсъдът се ползва от прокуратурата за цели, които нямат нищо общо с правосъдието.

"Пет години са предостатъчно да мине едно и да стигне едно дело до ВКС. Дайте ми един осъден за корупция по високите етажи властта, или няколко, или сто. Въпросът е риторичен. Не можете, защото няма ни един. Това е инструмент за тормоз и инквизиция спрямо всички. Колкото по-бързо бъдат закрити, толкова по-добре", каза Хаджигенов.

Дани Каназирева обяви, че предложението за закриване на спецправосъдието е изцяло лобитско.

"Вие сте загрижени за държавата или за тези, които са подсъдими на специализирания съд?", попита тя. На това председателят на правната комисия Радостин Василев ("Има такъв народ") отвърна с въпрос: "Г-жо Каназирева, това не е ли становище на прокуратурата, което туко що изтъкнахте?"

Правосъдният министър в оставка Десислава Ахладова обясни, че вносителите на проекта е трябвало да я питат за становище, а това не е направено. В крайна сметка тя каза, че закриването на специализираното правосъдие противоречи на изводите от докладите на Брюксел и рискува напредъка на България. МВР също обяви, че не е питано по темата.

На този фон Дани Каназирева продължи да атакува адв. Хаджигенов с обяснението, че той може би е в конфликт на интереси, защото като адвокат има много дела пред спецсъда.

"Имам десетки дела пред спецсъда. Никой не предлага делата да бъдат прекратени, а да бъдат разгледани от независим безпристрастен съд", отговори и Хаджигенов..

Тук се намеси депутатът от ДПС Хамид Хамид, който напомни на Каназирева, че ако обвинява адвокати в конфликт на интереси, защото гласуват закони, то в правната комисия няма да остани и един член с право на глас.

В лицето на Крум Зарков БСП също подкрепи закриването на специализираните съдилища.

"Мониторинът на ЕК не е прекратен. Самото продължаване на този мониторинг на ЕК е свидетелство за провала на реформата на ГЕРБ. Това е знак, че партньорите на България нямат доверие на нейната правосъдна система. Нямат доверие, защото имат очи и уши. Виждат, че някои ги карат като мечка (в съда), а за други са слепи", каза Зарков.

Междувременно в синхрон прокуратурата и Камарата на следователите се обявиха против идеите за закривена на спецправосъдието. И от двете места бяха изпратени, чертаещи мрачни времена за съдебната система, ако това се случи.

"Закриването на специализираните съд и прокуратура се дефинира като политическа теза, споделяна и поддържана публично от редица обвиняеми и подсъдими по наказателни производства, наблюдавани от Специализираната прокуратура и разглеждани от Специализирания наказателен съд. Премахването им не би съответствало на обществения интерес и на очакванията на българските граждани за резултатност по делата за корупционни престъпления и организирана престъпност, но несъмнено би съответствало в пълна степен на интересите на организираната престъпност. Това поражда въпроса за засягане на независимостта на магистратите от специализираните органи на съдебната власт, защото закриването би било намеса в работата им чрез политически механизми за влияние", заявих от държавното обвинение.

Следователите пък посочиха, че спецпрокуратурата е повдигнала обвинения на Нено Димов, докато все още беше действащ министър на околната среда, както и на редица бизнесмени - Васил Божков, Атанас и Пламен Бобокови, Ветко и Маринела Арабаджиеви, Евгения и Николай Баневи.

Споделяне

Още по темата

Още от България