Правната комисия реши: гласуването ще е задължителен граждански дълг

ДПС ще сезира Конституционния съд, ако текстът бъде приет и в пленарна зала

Правната комисия реши: гласуването ще е задължителен граждански дълг

Гласуването на всякакъв вид избори у нас ще бъде задължително, решиха в четвъртък народните представители от правната комисия в парламента. Вотът е задължителен, извършва се лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг, гласи текстът, предложен от Патриотичният фронт и подкрепен от ГЕРБ.

Депутатите от Реформаторския блок, АБВ, БСП и ДПС не участваха в гласуването, а тези от "Атака" и "Български демократичен център" отсъстваха.

Въвеждането на задължително гласуване вече мина на първо четене в пленарната зала заедно с останалите промени в Изборния кодекс. Формулирането му като граждански дълг е поправка, внесена преди окончателното приемане на закона.

Най-остра реакция срещу задължителния вот идва от страна на ДПС. И при сегашното обсъждане в правната комисия депутатът от партията Хамид Хамид обяви, че това е диктаторски и нехуманен текст и опит на политиците да прехвърлят отговорността си на гражданите. Хамид напомни, че ако текстът бъде приет и в пленарна зала, ДПС ще сезира Конституционния съд (КС).

Правната комисия одобри да отпаднат предвидените санкции за граждани, които не гласуват. Вместо това ще се въвеждат стимули за гласуване. Петър Славов от Реформаторския блок каза, че предлагат вместо глоби за негласуване, гражданите да получават 5 на сто данъчно облекчение, ако упражнят правото си на глас.

Патриотите пък директно оттеглиха предложението си, което предвиждаше глоба от 50 лева Тяхната нова идея също е за стимул, но с "томбола с парични и предметни награди". Предложението е на Христиан Митев и Валери Симеонов от Патриотичния фронт и на шефа на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), но предстои да се гласува следващата седмица.

Предлага се правото за участие в томболата да се удостоверява със специален билет, издаден от Министерството на финансите, който ще се предава на избирателя от член на секционната комисия след гласуването. Правителството ще определя размера и вида на паричните и предметни награди, които няма да се облагат с данъци. Провеждането на томболата също ще се определя от Министерския съвет.

Тези, които не са гласували без уважителни причини, ще се заличават от избирателния списък за следващите избори. Предвижда се обаче те да могат да гласуват на следващ вот, като не по-късно 30 дни преди него подадат лично или чрез пълномощник заявление до общинската си администрация по постоянния си адрес.

Ако избирателят обаче докаже уважителни причини, които са го възпрепятствали да упражни вота си, няма да бъде заличаван от списъка. В текста, който предстои да бъде гласуван, е записано, че "уважителни причини са инцидентно отсъствие от страната за периода на провеждането на избора, болничен лист, учебна/служебна заетост и др. Непредвидени обстоятелства". Заличаването от списъка няма да се прилага и за българските граждани, пребиваващи извън страната, за хора с трайни увреждания, увредено зрение или затруднения в придвижването, както и за възрастните над 70 години.

До въвеждане на дистанционно електронно гласуване се приема, че българите зад граница имат уважителна причина да не упражнят правото си на глас.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?