Правната комисия ще предложи на НС да приеме електронното гласуване

Правната комисия ще предложи на НС да приеме електронното гласуване

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, Реформаторите, Патриотичния фронт и АБВ правната комисия одобри възможност за въвеждане на електронно гласуване. Против очаквано бяха представителите на БСП и Атака.

По инициатива на народния представител от ДПС Хамид Хамид в одобрения текст беше добавено, че подкрепата е "при разписани законови гаранции за тайната на вота, гражданския контрол върху изборния процес и сигурността на информационните системи". За допълнението гласуваха всички партии, без "Атака".

Решението, което ще влезе в пленарна зала и се очаква да бъде препотвърдено от партиите, гласували за него в комисията, задава параметри за работа по промените в Изборния кодекс. Според текста електронното гласуване трябва да бъде прието от правната комисия до края на февруари на първо четене, а на второ - до края на април.

Депутатите отхвърлиха искането на Петър Славов (РБ) да бъде поставен краен срок до края на май парламентът да приеме на второ четене промените в Изборния кодекс. Така ще изпълним препоръчителния 6-месечен срок от Венецианската комисия за промяна на изборното законодателство преди президентския вот през октомври, мотивира се той. Данаил Кирилов от ГЕРБ му отговори, че нямало как правната комисия да задължава Народното събрание, тъй като пленарната зала е еманация на законодателната воля.

По време на дискусията в парламента обаче се разбра, че дори да бъде прието електронното дистанционно гласуване въвеждането му щяло да отнеме между 3 и 5 години. Аргументите на народните избраници бяха, че първо трябва да бъде изработена електронна система с идентификационен код, след което да се тества поне на един вид избори и едва тогава може да се пристъпи към въвеждането ѝ.

Възможно е да бъде направено и експериментално прилагане, стана ясно от думите на депутатите.

Очаквано, срещу текста за електронното гласуване най-много възражения имаха представителите на БСП в комисията Филип Попов и Чавдар Георгиев.

"Изцяло се занимаваме с противоконституционна дейност", каза Чавдар Георгиев и добави, че няма как да се гарантира провеждането на честен изборен процес, нито тайната на вота.

Според колегата му Филип Попов пък дори да се гарантира софтуерът, с който ще се гласува, няма как да бъде гарантирано, че "някой няма да седи до рамото на гласуващия и да му казва как".

"Именно заради контролиран вот се дава възможност вотът да бъде упражнен неколкократно, като се зачита последният", отговори му Иво Мирчев от Инициативния комитет в подкрепа на електронното гласуване "Гласувай без граници".

Тази му реплика предизвика избухване от страна на депутат от ПФ Емил Димитров - Ревизоро, който попита: "Ами ако последният е контролиран?". След това призова да не се правят политически изказвания в комисия, защото както бил принципно "за" електронното гласуване, така можел да промени мнението си.

Споделяне

Още по темата

Още от България