Правната комисия тотално се оплете с извънредното положение

БСП напусна заседанието, Менда Стоянова оттегли текста за авансовия данък за фирмите

Снимка: БГНЕС

Правната комисия в парламента тотално се оплете при гласуването на закона за мерките при извънредното положение в четвъртък.

Заседанието, което започна в 13 ч., продължи до около 21 ч. в четвъртък, въпреки че в средата на дебатите БСП напусна залата в знак на протест срещу хаоса с текстовете. Целта е те да бъдат приети на второ четене в петък в пленарна зала. 

От дебатите в залата трудно може да се прецени какво гласуваха депутатите. Разбра се само, че Менда Стоянова оттегли едно от спорните предложения - за нов начин на внасяне на авансовия данък печалба за фирмите. Стоянова предлагаше за периода април - юни 2020 г. това да става със служебно начисляване на базата на половината печалба за същия период на 2018 г. Идеята обаче срещна отпор от бизнеса. В резултат авансите ще се внасят върху прогнозната печалба за 2020 г.

Още в самото начало на заседанието отделни депутати се скараха с председателката на комисията Анна Александрова, възмутени, че изобщо не разбират какво се гласува и защо в доклада за второ четене не се гласуват предложенията по вносител, а съвсем други текстове.

Оказа се, че Даниела Дариткова от ГЕРБ между първо и второ четене е внесла закон върху закона, тоест на практика съвсем нов закон.

Правосъдният министър Данаил Кирилов изрази становище, че това, което се гласува, не прилича на доклад за второ четене и призова за преработване на документа.

Единствената съсловна организация, на която ѝ бе позволено свръхактивно участие при гласуването на извънредния закон и участие в работната група по него, бе Висшият адвокатски съвет. По този повод депутати проявиха черен хумор, че неслучайно военно положение се прави от генерали, а не от адвокати.

Основните спорове бяха свързани със спирането на сроковете по делата и в законодателството. Така и не се разбра сроковете по кои точно дела се спират.

В крайна сметка около 14 ч. бе обявена едночасова почивка.

Подновяването на заседанието около 15.15 ч. обаче не подобри ситуацията и се стигна до ново напрежение от това, че депутатите не знаят какво гласуват и никой не може да каже каква е последната редакция на текстовете.

"Ако продължава такова четене, ще поискам пак прекъсване. Не усещате ли, че администрацията ви саботира", изнерви се отново министър Данаил Кирилов.

Така около 16.10 ч. се стигна до втора почивка.

Хаосът продължи и след втората почивка, което накара депутатите от БСП да напуснат заседанието.

"Ние няма да участваме в хаоса, който произвеждат управляващите. Да, ние подкрепихме извънредното положение, но не може да подкрепим хаоса и неадекватни социални, икономически и политически мерки. От сутринта до настоящия момент това са всичките документи и доклади, които ни се дадоха по този закон. Те са взаимноизключващи се и неадекватни. Няма как да продължим да участваме в този хаос, създаден от управляващите", заяви на брифинг секретарят на парламентарната група на "БСП за България" Филип Попов.

В крайна сметка, около 21 ч. законопроектът бе приет окончателно от правната комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?