Правната комисия в НС ще обсъжда мажоритарния вот

Правната комисия в НС ще обсъжда мажоритарния вот

На извънредно заседание във вторник правната комисия в парламента ще осбъжда два законопроекта за промяна на Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ и ДПС.

Проектът на ГЕРБ бе внесен и в предходния парламент, но бе отвхърлен от всички партии. Формацията на Борисов обаче се ангажира, че ще внесе текстовете отново. Те предвиждат въвеждане на мажоритарна избирателна система, в два тура, с абсолютно мнозинство. Най-важният момент – прерайонирането на страната, ГЕРБ прехвърлят към президентството.

ДПС от своя страна предлага премахване на задължителното гласуване като противоконституционно. Формацията иска отпадане на квадратчето “не подкрепям никого”. В проекта на движението се предвижда и въвеждане на агитация на различен език, освен българския, при осигурен превод. ДПС иска връщане на старите правила за отваряне на избирателните секции в чужбина, както и премахване на феномена 15/15 с преференциалния вот. Идеята на движението е в пропорционалната листа да няма номер на кандидат, който да съвпада на номера на партията, определен от ЦИК.   

Споделяне

Още от България