Правната несигурност и корупцията - основни проблеми за германския бизнес у нас

Ниските данъци и евтината работна ръка остават сред малкото предимства на България

Правната несигурност и корупцията - основни проблеми за германския бизнес у нас

България е на дъното на икономическата класация на германските фирми за условията за бизнес в Централна и Източна Европа. Най-големите проблеми на чуждите компании у нас са правната несигурност, корупцията, непрозрачните обществени поръчки, неподготвените кадри.

Сред малкото предимства на България остават ниските данъци и евтината работна ръка. Това показва годишното проучване на Германо-българската търговско-индустриална камара. Освен у нас анкетата е направена в още 15 страни от Централна и Източна Европа.

Според проучването нито един мениджър на германска фирма у нас не е доволен от правната сигурност в страната. Около 76% от анкетираните са много или по-скоро недоволни. "Ние сме на незавидното последно място от всички 16 страни по отношение на критерия "Правна сигурност". Надяваме се с това, което е замислено, с реформите в правната сфера, нещата тук да се подобрят", коментира главният управител на камарата Митко Василев.

България е на опашката и според оценката на мениджърите за борбата с корупцията. 43% от анкетираните са недоволни от усилията в тази посока. Като по-лошо е оценено положението само в Сърбия и в Босна и Херцеговина.

Бизнесмените продължават да дават ниски оценки на прозрачността на обществените поръчки. въпреки многобройните законови промени в тази сфера. И по този въпрос нито един мениджър не е дал положителна оценка. По-скоро недоволни от прозрачността на поръчките са 39% от анкетираните, а 38 на сто са много недоволни. Като по-лошо се оценява положението само в Сърбия и Словакия.

"По отношение на политическата стабилност и социалната стабилност - нещата, независимо че не сме на последно място от тези 16 страни, са също доста критични. Липсата на последователност в политическите решения, честите смени на правителствата през последните две години, всичко това възпрепятства средносрочното планиране в предприятията", коментира Василев.

Оценките за данъчната тежест в страната са сред малкото добри резултати в анкетата. 78 на сто от запитаните мениджъри дават положителна оценка на данъчната тежест, която е сред най-ниските в ЕС. "По отношение на оценките по този въпрос спрямо миналата година не се наблюдава голяма промяна, но на фона на другите по-критични мнения вероятно това като предимство няма да остане достатъчен стимул, ако липсва предвидимост на политическите решения, последователност в работата на държавната администрация, върховенство на закона", прогнозира Василев.

Въпреки предимно лошите оценки голяма част от мениджърите на германски компании у нас планират инвестиции, искат да наемат нови работници и смятат, че бизнесът им ще расте. Близо 90 на сто от тях отговорят положително на въпроса дали биха вложили отново в България. Това обаче е не е повлияло особено на данните за германските вложения в България, които остават отрицателни и за 2014 г. - минус 275 млн. евро. Според камарата това е притеснително, но не става въпрос за масирано напускане на германски компании.

За разлика от инвестициите двустранната търговия между България и Германия през миналата година бележи рекорд от близо 6 млрд. евро. Ръстът е с 11 на сто в сравнение с 2013 г. Притеснително е обаче, че износът от България за Германия намалява с 3 на сто и вносът изпреварва експорта със 700 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?