Правнук на Мусолини ще се кандидатира за евродепутат

Кайо Джулио Чезаре Мусолини

Правнукът на бившия италиански фашистки диктатор Бенито Мусолини се кандидатира на изборите за Европейски парламент през май. Според италианския вестник "Месаджеро", 50-годишният Кайо Джулио Чезаре Мусолини ще се яви като кандидат на малката крайнодясна партия "Братя на Италия".

Той е първи братовчед на Алесандра Мусолини, внучка на покойния фашистки лидер, която от 2014 г. е евродепутат от групата на Европейската народна партия. По-рано тя бе част от "Форца Италия" - партията на експремиера Силвио Берлускони, предаде АФП.

Алесандра Мусолини напоследък влезе в новините покрай спор в Туитър с холивудския актьор Джим Кери, наричайки го "копеле" заради това, че публикувал антифашистка карикатура, изобразяваща тялото на Бенито Мусолини да виси с главата надолу след смъртта му.

Независимо от тези противоречия около историята на фамилията, братовчедът на Алесандра – Кайо, не се притеснява от името си, отбелязва "Политико".

"Толкова много хора искат да сложат името Мусолини на бюлетината", коментира той пред "Месаджеро".

Роден в Аржентина Кайо Мусолини е подводничар и няма предишен политически опит, но заявява, че "очевидно е дишал политика цял живот". Oпределя се като "постфашист, който се отнася към тези ценности по неидеологичен начин".

Смята, че е избран за кандидат не толкова заради фамилното си име, а заради първите си имена, които са италианската форма на Гай Юлий Цезар, както и за чувството си на дълг и международен опит.

Споделяне

Още от Европа

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?