Право да носят оръжие имат 255 хил. българи

Разрешително да носят оръжие имат 255 000 българи, включително военни и полицаи. Общият брой на огнестрелните оръжия, притежавани от граждански лица в страната, надхвърля 330 000. Това съобщи главен инспектор Иван Димитров от сектор "Контрол на общоопасните средства" към Охранителна полиция, цитиран от Дарик радио във вторник.

Въпросът с издаването на разрешителни за оръжия и бройката на лицата, които притежават такива стана особено актуален, след като бившият военен Атанас Стоянов разстреля бизнесмена Стефан Матрачийски.

138 000 души са въоръжени с пистолети и револвери. Малко над 75 000 от тях са бившите военни и служители на МВР. Близо 130 000 са оръжията, които са регистрирани на физически лица с цел самоотбрана.

Регистрираните ловци в страната са 126 000, съобщи главен инспектор Димитров. Той смята, че с новия закон, където срокът на разрешителните за оръжия е 5-годишен, ще се избегнат злоупотребите с медицинските свидетелства, които са необходими при кандидатстване.

"Кандидатстващият за придобиване на огнестрелно оръжие трябва да предостави удостоверение от здравно заведение, че не страда от психическо разстройство. Разрешителното се преиздава на всеки 5 години, като се преразглеждат условията, според които е получено", обясни Иван Димитров.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?