Право на отговор от Костадин Костадинов

Право на отговор от Костадин Костадинов

На редакционната поща на Mediapool бе получено "Право на отговор" от председателя на партия "Възраждане" Костадин Костадинов по повод публикацията "Костадин Костадинов "Копейкин" - новият Сидеров".

Той твърди, че статията съдържа неверни факти и твърдения.

"Лъжа е, че съм "минал през няколко партии със същия профил" – членувал съм само в две партии през живота си, ВМРО-БНД и Възраждане", пише Костадинов. В публикацията обаче никъде не се казва, че е членувал в повече от две партии, а под "минавал" се имат предвид коалиционните му отношения и различни видове близко взаимодействие с различни партии.

Костадинов посочва като невярно и твърдението, че е бил призован от ВМРО-Варна да напусне общинския съвет в града. "Напротив, цялата организация на ВМРО във Варна напусна с мен в края на 2012 г. и с писмо призовахме Красимир Каракачанов да си подаде оставката", казва той в Правото на отговор.

Публикации в различни местни медии, включително кореспонденция на общественото радио в БНР-Варна от 2013 г. обаче съобщават, че новият председател на ВМРО- Варна е призовал Костадинов "освен да напусне официално ВМРО, така и да се откаже от мястото си в Местния парламент на Варна".

По-нататък Костадинов пише: "Лъжа е, че на конгреса на ВМРО ме били подкрепили 50 от 600 – подкрепиха ме 100 от 400, като след това стотици членове от цялата страна напуснаха заедно с мен".

В позиция на ВМРО от 2013 година се посочват гласовете на 50 от 600 души. Освен това тогава Красимир Каракачанов е преизбиран с 397 гласа и ако делегатите са били 400, както казва Костадинов, излиза, че той е получил подкрепата само на 3-ма души.

"Лъжа е, че местностите във Варна били преименувани, но хората въпреки това ги наричали със старите турски имена – за мое съжаление общинският съвет, доминиран от ГЕРБ и ДПС, взе решение да не се възстановят старите български имена", пише още той в Правото си на отговор. И в случая е прав – инициативата му действително е отхвърлена от общинския съвет.

"Лъжа е, че съм се озовал до Корнелия Нинова на протест срещу ЧЕЗ – протестът беше организиран от Възраждане и поканихме всички опозиционни партии да ни подкрепят, както винаги сме го правили, и както на последния протест призовахме и Демократична България да дойде с нас. Отзоваха се обаче само Българска пролет, Нова зора и БСП, така че те подкрепиха нашия протест, а не ние сме "ходили да се нареждаме до тях", както внушавате в манипулативния си текст", пише още Костадинов.

Твърдението в публикацията, че той се е озовал до Нинова на протест, може да се потвърди от снимки:

Следващата му претенция е, че е той е единственият политик, когото Mediapool назовава с прякора му – в случая "Копейкин" (както го наричат част от гражданите във Варна и потребители в социалните мрежи).

"Странно защо обаче известният в социалните мрежи като "Тиквата" Бойко Борисов не е наричан с този прякор, нито пък другият славен герой на криминалния български преход Красимир Каракачанов, известен със звучното "Шкембе войвода". И това са само една незначителна част от многото подобни примери, които могат да бъдат дадени", пише той.

Г-н Костадинов не е прав – и други публични фигури сме назовавали с техните прякори, в зависимост от контекста и вида на публикациите.

Останалата част от "Правото на отговор" на лидера на "Възраждане" не е свързана с фактите, описани в текста.

Самото "Право на отговор" съдържа редица квалификации и твърдения по адрес на Mediapool и други организации, които не отговарят на истината, но не възнамеряваме да търсим насрещно "Право на отговор" от Костадин Костадинов.

Писмото му завършва със следния стих на Вазов: "Тирани, всуе се морите! Не се гаси туй, що не гасне! Лучата, що я днес гасите, тя на вулкан ще да порасне."

Споделяне

Още по темата

Още от България