"Правосъдие за всеки" иска от депутатите "Правосъдие, а не суджуци!"

Сн.: "Правосъдие за всеки"

Символично гражданско присъствие организира инициативата "Правосъдие за всеки" между 8.30 и 11.00 часа в сряда под надслов "Правосъдие, а не суджуци!"

Повод за проявата е най-вече спешно приетите на първо четене промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), ограничаващи външното финансиране на съсловните организации в магистратурата и предвиждащи бонуси за членовете на следващия ВСС.

Събитието е озаглавено по този начин във връзка с поискания от главния прокурор Сотир Цацаров имунитет на депутата от ГЕРБ Живко Мартинов заради няколко случая на изнудване и принуда, сред които и за 4 тона суджук, взети от името на премиера Бойко Борисов от добрички месопроизводител.

"Предлагат ни суджуци, докато ни отнемат Правосъдието. Готвят на тъмно и на спринт промени в основните закони, които трябва да гарантират правото ни на защита в процеса, готвят ни специален трибунал вместо съд, който да оправдава когото трябва и да осъжда неудобните, готвят ни фарс по процеса за "Обира на Века", където основните грабители дори не са споменати в обвинителния акт, готвят разправа с неудобните магистрати чрез промените в Съдебния закон", аргументират се още организаторите в страницата на събитието във Фейсбук.

От "Правосъдие за всеки" призовават гражданите да реагират, за да попречат на "институционализирането мафията в ролята на Държавата". "Продължават другата седмица в сряда в Народното събрание. Длъжни сме, макар и символично и предупредително, да бъдем там, за да не позволим гаврата с Правото и да го опазим от своеволието със Закона, така, както ни го каза Кристиан Таков!"

Споделяне

Още по темата

Още от България