"Правосъдие за всеки" настоява ВСС да установи кой е авторът на есемеса до Борисов

Снимка: БГНЕС

Инициативата "Правосъдие за всеки" призова в сряда Висшия съдебен съвет (ВСС) да изясни категорично и недвусмислено кой от членовете му е изпратил съобщението до премиера Бойко Борисов  миналия четвъртък, докато съдебните кадровици обсъждаха прекратяването на проверката по "Яневагейт".

Очакванията на инициативата са първо да бъде установено кой е първоизточникът на текста "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме за двете каки. Не го приехме", а след това срещу него да бъде образувано дисциплинарно производство за накърняване на престижа на съдебната власт.

Както е известно, въпросното съобщение бе оповестено от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, след като му бе препратено от премиера Бойко Борисов. Самият Борисов се появи на заседанието на ВСС миналия четвъртък, но отказа да разкрие кой му е "докладвал" случващото се в съвета. Ден по-късно уточни лаконично, че получил есемеса от свой съветник, след което Яне Янев даде серия от интервюта, в които твърдеше, че той е изпратил съобщението на премиера, което получил от "човек в администрацията на ВСС".

Уверенията на Яне Янев задълбочиха скандала, тъй като е ясно, че "човек от администрацията" няма как да се изразява като член на ВСС, присъстващ на провеждана в момента дискусия и докладващ в реално време на премиера (пряко или чрез негов съветник).

"Нашата категорична позиция като граждани е, че съобщението, изпратено до председателя на Министерския съвет, представлява израз на срамна раболепност на член на висшия орган на съдебната власт към представителя на висшия орган на изпълнителната власт, която е недопустима за член на управляващия орган на съдебната власт. Тя е несъвместима с конституционните разпоредби за разделение на властите и за независимостта на съдебната власт. Демонстрираното чинопоклоничество на изпратилия съобщението дискредитира Висшия съдебен съвет като орган, длъжен по закон да осигурява независимостта на съдебната власт", пишат до ВСС от Инициативата "Правосъдие за всеки" в сряда.

Те призовават и Бойко Борисов да каже от кого е получил есемеса, за да не става съучастник в пълното опозоряване на целия състав на съдебния съвет.

Самите членове на съвета обсъдиха на извънредно заседание в понеделник варианта да покажат публично разпечатките от мобилните си телефони, за да докажат, че не са автори на скандалното съобщение. В подкрепа на това предложение обаче се обявиха само деветима от състава на съвета.

Междувременно бившият правосъден министър Христо Иванов посочи Димитър Узунов като автор на есемеса и го призова да подаде оставка. Именно той бе споменат в записаните разговори между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова като "човека на Бойко" във ВСС. Узунов е е бивш председател на Районния съд в Сандански, откъдето е и съветникът на премиера по антикорупционните въпроси Яне Янев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?