"Правосъдие за всеки" призова президента да върне кандидатурата на Гешев

"Правосъдие за всеки" призова президента да върне кандидатурата на Гешев

Гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" внесе подписка от над 400 души в президентството с искане държавният глава Румен Радев да върне кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор и да поиска нова процедура от ВСС.

Преди това обаче организацията настоява държавният глава да сезира и Конституционния съд за отговор на въпроса дали президентската институция има възможност да оказва влияние върху процедурата за избор на висшите магистрати.

По конституция президентът има право веднъж да откаже подписването на указ, но след втори избор на Висшия съдебен съвет е длъжен да подпише. Въпросът е дали ВСС е длъжен да избере втория път друг кандидат или има право просто да прегласува първото си решение.

Адв. Емил Георгиев "Правосъдие за всеки" обяви, че президентът би могъл да не подписва указа за Иван Гешев, докато не се изясни конституционната процедура.

"Може би процедурата е порочна, но за да се установи дали тази процедура е порочна, трябва да има сезиране. Нашият Конституционен съд не се самосезира, не работи като прокуратурата. Ако президентът така си построи тезата, че каже, че ще се съобрази с Конституционния съд и дотогава няма да подписва указ, според нашето виждане няма да е в нарушение на Конституцията, в каквото вече го упрекват и да се стигне до импийчмънт", коментира адв. Георгиев пред БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?