"Правосъдие за всеки" призова за нови промени в конституцията

"Правосъдие за всеки" призова за нови промени в конституцията

Гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" призова новоизбраният правосъден министър Екатерина Захариева да започне нова процедура за промени в конституцията, както и да внесе изготвения от Христо Иванов проект за нов Закон за съдебната власт.

Според инициативата тези две стъпки ще бъдат основен ориентир дали Захариева смята да върши нещо за продължаване на съдебна реформа.

"Вие нямате време и комфорт и поради сринатото доверие на гражданите в съдебната власт и система. Събуденото гражданско общество ще разбере веднага дали сте готова да работите честно и смело за решаване на тежките проблеми в съдебната система или Вашите авторитет и дейност ще бъдат използвани единствено за успокояване на обществото и смекчаване на критиката в мониторинговия доклад на ЕК в края на януари 2016 г.", се казва в отвореното писмо на "Правосъдие за всеки" до новия министър.

В него се допълва, че през последните месеци обществото е свидетел на безпрецедентна война на статуквото и олигархията срещу реалната съдебна реформа в страната.

"Поради тази война един достоен министър подаде оставка, а председателят на Върховния касационен съд направи историческо обръщение към съдийската общност, към законодателния орган и към нацията. За първи път в историята ни общността на съдиите бе принудена да излезе пред Съдебната палата и да покаже, че нещата не могат да продължават така", заявяват от "Правосъдие за всеки".

Организацията смята, че съдебната реформа на Христо Иванов е била подменена с политическа сделка и двойни компромиси.

"Правосъдие за всеки" настоява за въвеждане на пълна независимост на съда от политическата класа и от прокуратурата като страна в процеса, както и да се започне незабавно борба с корупцията по високите етажи на властта.

"Корупционните скандали сриват държавността и пречат на българите да развият своя социален, културен и икономически потенциал. Наложително е създаването на длъжността заместник-главен прокурор за борба с корупцията, който е независим от главния прокурор и се избира и освобождава от ВСС", заявяват гражданите.

От инициативата признават, че задачата на Екатерина Захариева е изключително трудна, но това не я отменя.

"Ориентир за обществена оценка на Вашата дейност за осъществяване на дълбока съдебна реформа за всички ни ще бъде, дали ще насочите своите усилия за иницииране на нова процедура за промени в конституцията, въз основа на внесените от Инициатива "Правосъдие за всеки" и от хиляди български граждани седем предложения за дълбока съдебна реформа", се казва в откритото писмо.

"Нищо по-малко от това не може да реши тежките проблеми на правосъдната система. Ако имате визия и смелост да тръгнете в тази посока, ще получите подкрепата ни, както и тази на хиляди български граждани, копнеещи за върховенство на закона, независим съд, ефективна прокуратура и работещи институции. Ако не, ще бъдете просто удобният министър, обслужил подмяната на реформата в полза на плутократичното статукво", заявяват от "Правосъдие за всеки".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?