Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Правосъдие за всеки": Съдебната реформа бе почти напълно заменена от имитация

0 коментара
"Правосъдие за всеки": Съдебната реформа бе почти напълно заменена от имитация

Съдебната реформата беше почти напълно заменена от имитацията след година на уж "сизифовски усилия“ да бъде проведена докрай и гръмки обещания пред българските граждани и европейските ни партньори. Това се казва в разпространена под заглавие "Съдебна реформа по български" позиция на Националната гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" по повод окончателното приемане на промените в Закона за съдебната власт.

В позицията се признава, че има и добри неща, които бяха гласувани от народните представители, макар и под обществен и външен натиск. Но дори и тези добри неща са били половинчато уредени или недовършени с промените в Закона за съдебната власт. Така че в крайна сметка, според представителите на "Правосъдие за всеки", Народното събрание не е изпълнило амбициозните си цели, записани в собствената му стратегия за съдебна реформа.

Организацията припомня, че е внесла предложения за реформа, които все още не са разгледани от парламента.

Ето и пълният текст на позицията на гражданската инициатива:

Съдебната реформа започна гръмко с почти единодушно приетата от Народното събрание Актуализирана стратегия за съдебна реформа. Продължи с компромиса в т.нар. „исторически компромис“, който роди осакатени конституционни промени в глава Съдебна власт. На 27 юли 12016 г. беше обявена за приключена от парламентарния председател. Г-жа Цецка Цачева призова депутатите да гласуват последния параграф от промените в Закона за съдебната власт, за да са сигурни, че ще „довършат съдебната реформа“.

И те наистина я „довършиха“:

– ликвидираха всякаква възможност за реформа в структурата и йерархията на прокуратурата, която уж беше „децентрализирана“, но стана още по-единна под абсолютната и безконтролна власт на главния прокурор;

– не въведоха възможност за истинско разследване и независимо обвинение за корупционни престъпления по модел, доказал ефективността си в няколко европейски държави;

– обезсмислиха истинската същност на съдийското самоуправление, което сега беше въведено, но правата на общите събрания на съдиите бяха грижливо ограничени като активна инициатива за предложения;

– оставиха несанкционирани тайните връзки и зависимости в съдебната система, които от години изкривяват понятието за правосъдие, като заместват върховенството на правото с върховенство на влиянието и лобисткия натиск – и при кадруването на ръководители на съдилища и прокуратури, и при постановяването на редица прокурорски и съдебни актове по дела и преписки от значим обществен интерес и с огромни материални интереси;

– направиха почти престъпление подаването на сигнали за корупция и конфликт на интереси в съдебната система от добросъвестни граждани, които трябва да сочат дори ЕГН-то си и да отговарят после, ако сигналът им не се потвърди, но не според съда, а според началниците на онези, срещу които се жалят;

– запазиха порочната схема на работа и приемане на немотивирани и понякога скандални решения на управляващия орган на съдебната власт – Висшият съдебен съвет….

С една дума, реформата беше почти напълно заменена от имитацията след година на уж „сизифовски усилия“ да бъде проведена докрай и гръмки обещания пред българските граждани и европейските ни партньори.

Да, имаше и добри неща, които се случиха и бяха гласувани от народните представители, макар и под обществен и външен натиск:

– явното гласуване по кадрови въпроси във ВСС;

– разделянето на две колегии на ВСС и премахването на прокурорския намордник над съдийското кадруване в Съвета;

– премахването на възможността за даване на скандални „устни указания“ по целесъобразност в дейността на компетентните прокурори и изискването за мотивиране на писмените такива;

– разширената контролна дейност на Инспектората към ВСС;

– предоставената на народните представители възможност да изискват и допълнителни доклади от главния прокурор по наказателната политика и приложението на Закона;

– декларирането на принадлежност към т. нар. тайни и /или неформални общества от страна на магистрати.

Но дори и тези добри неща бяха половинчато уредени или недовършени с промените в Закона за съдебната власт. Не бяха въведени критерии, изисквания, механизъм на изпълнение и санкции при неизпълнение. Така приложението им ще бъде ограничено.

В крайна сметка Народното събрание не изпълни амбициозните си цели, записани в собствената му стратегия за съдебна реформа. Позволи една парламентарна република отново да се съобрази напълно с волята на главния прокурор, като не посмя да проведе дори дебата за ефективността, прозрачността, отчетността, интегритета и независимостта на прокуратурата, която трябва да осъществява държавната наказателна политика. А имаше прекрасната възможност да постави в този дебат Седемте предложения на Инициатива „Правосъдие за всеки”, внесени с подписка в парламента на 02.12.2015 г.

Ние считаме, че тази дискусия трябва да продължи и да завърши с нова конституционна промяна и законови промени, които да гарантират бързо и безпристрастно правосъдие и ефективна, отчетна и общественоотговорна прокуратура, ако искаме съдебната реформа наистина да завърши по смислен и достоен начин.

Инициатива „Правосъдие за всеки“ ще продължи кампанията на Националната гражданска инициатива, подкрепена с имената и подписите на пет хиляди български граждани. Ще сезираме и президента на Република България с неразгледаните, в нарушение на закона, предложения за промени в Конституцията, касаещи съдебната власт. Ще поискаме от държавния глава да изпълни със съдържание и действия личния си ангажимент към българските граждани за дълбока съдебна реформа, който той нееднократно декларира.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.