"Правосъдие за всеки" ще информира Брюксел за "окръжното" писмо на ВАС

"Правосъдие за всеки" ще информира Брюксел за "окръжното" писмо на ВАС

Инициатива "Правосъдие за всеки" настоя Висшия съдебен съвет (ВСС) да проведе обсъждане на случая с "окръжното" писмо, изпратено от Върховния административен съд до шефовете на административните съдилища в страната с цел да се подкрепи посочен кандидат за член на новия ВСС. Ако това не се случи, организацията ще сезира Европейската комисия.

В петък Mediapool разкри схемата за набиране на подкрепа в полза на кандидата Светлозар Рачев. Габровският съдия е фаворит на председателя на ВАС Георги Колев, чийто подпис е първи в подписката, към която впоследствие са се присъединили почти всички шефове на административни съдилища в страната и редови съдии.

Оказа се, че до всички тези съдилища е разпратено писмо по електронната поща с мотивите за издигането на кандидатурата на съдия Рачев за член на ВСС. В писмото, изпратено от главния секретар на ВАС Александър Николов, с ултимативен тон се указва то да се доведе до знанието на шефовете на 28-те административни съдилища.

Шефовете реагират веднага и правят стройна организация. Мотивите за издигането на Светлозар Рачев са разпечатани и дадени за подпис на редовите съдии. На тези, които са отказали да подпишат, разпечатаните документи са им вземани обратно. Резултатът е, че кандидатурата на габровския съдия за член на ВСС е подписана от половината административни съдии в страната. В това число от 27 от 28-те шефове на административни съдилища. По неофициална информация на Mediapool председателите са събрани от ръководството на ВАС на среща в София в началото на април, където темата също е била обсъждана.

Преди ден Съдийската колегия на ВСС не прие предложението на Калин Калпакчиев за провеждане на дебат. "Правосъдие за всеки" призовава министъра на правосъдието Цецка Цачева да внесе точката за обсъждане на Пленума на ВСС (общото заседание на съдийската и прокурорската колегии). Според организацията трябва да се обсъди въпросът дали има "опасност от манипулация на изборите за съдийската колегия с административното налагане на кандидатура от страна на ръководството на ВАС и допустимо ли е това действие".

"Председателят на ВАС да отговори пред целия състав на ВСС на въпроса запознат ли е с текста на писмото, изпратено ли е то наистина от главния секретар на ВАС до ръководителите на административните съдилища и ако да, одобрява ли той това действие. Ако не поема отговорността за него, а същото се е случило, то да поиска незабавно оставката на главния си секретар, поради опорочаване изборната процедура и уронване престижа на съдебната власт", настоява "Правосъдие за всеки".

Посочва се също, подобно "окръжно" писмо, ако е изпратено, демонстрира "абсолютно незачитане на съдийското самоуправление и се погазва директно независимостта на съдебната система, при това с участието на председателя на ВАС". Преди няколко дни главният секретар на ВАС Александър Николов призна пред телевизия БиАйТи, че е разпратил писмото.

"Подобни действия са груба проява на диктат на административния ръководител на системата от съдилища, целяща запазване на статуквото в управлението на ВСС и ВАС. Точно това отношение към предстоящите избори за нов състав на ВСС е ярък пример за първопричините за изключително ниската ефективност на съдебната система в борбата с престъпността и корупцията в страната. По този начин, лидерите на сегашното мнозинство във ВСС очевидно се стремят и да предотвратят каквато и да е възможност новият ВСС да предприеме действия за промяна на съдебната система в посока осигуряване на върховенство на правото, прозрачна и ефективна съдебна система и изпълнение на препоръките на Европейската комисия към съдебната система в България", заявяват от "Правосъдие за всеки".

Организацията призовава редовите съдии да упражнят свободно правото си на глас на предстоящите избори за ВСС, гласувайки за почтено управление и реформа в съдебната система.

Казусът с "окръжното" писмо е важен за ВСС, тъй като има аналог. През март 2014 г. съдебните кадровици успяха да уволнят покойния вече Камен Ситнилски от ВСС след дисциплинарно дело заради това, че е нарушил Кодекса за етично поведение на българските магистрати - възползвал се е от служебното си положение на зам.-главен прокурор, за да окаже въздействие на подчинените си за да го изберат за член на съвета.

Споделяне

Още по темата

Още от България