Правосъдният министър благодари на платилите кампанията срещу съдебната реформа

Правосъдният министър благодари на платилите кампанията срещу съдебната реформа

Правосъдният министър Христо Иванов благодари на платилите кампанията срещу съдебната реформа.

"Мога дори да благодаря на тези, които похарчиха пари за атаките срещу съдебната реформа. Това е сложна материя, а с кампанията, създадоха медиен шум, който обясни дори на най-неориентирания юридически гражданин, че се случва нещо важно", каза Иванов пред Нова телевизия.

Той не отговори кой стои зад кампанията и кои са спонсорите ѝ.  Правосъдният министър на няколко пъти подчерта, че е рано да се каже какво е станало със съдебната реформа – дали е време да се вика победа или да се подават оставки.

"Това е един много добър междинен резултат, който ни позволява да продължим напред", обобщи Христо Иванов.

По неговите думи промените, които са подкрепени със 180 гласа, са част от предлагания предварително пакет, но това са "най-ключовите елементи на пъзела".

"ВСС е правителството на съдебната власт и ако искаме промяна, трябва да започнем оттам", каза Иванов.

Министърът посочи, че не отстъпва от останалите си позиции, но въпросът е за кои предложения ще се намерят гласове.

Обобщавайки изминалата седмица, той посочи, че тя е била динамична, политическите сили са намерили конструктивния тон, а ключова са е оказала намесата на премиера.

Иванов не скри, че заради личностни "къси съединения" е можело да не се стигне до този резултат. "Какво по-хубаво от това, ако най-яростните противници на една реформа, подкрепят най-важната част от нея", каза Иванов в отговор на въпроса дали няма чувството, че хората, които през определени медии са атакували реформата, в крайна сметка имат заслугата тя да тръгне.

Коментирайки очакванията за атака от Конституционния съд на консенсусните решения, правосъдният министър обяви, че е добре до края на септември текстовете да се приемат, за да се занимава с тях сегашният състав на съда.

"Конституционният съд е специфичен инструмент с политически измерения... Неговите решения ще се четат внимателно и ще си направим изводите", каза още Христо Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?