Правосъдният министър иска антикорупционна прокуратура по румънски модел

Министър Христо Иванов, сн. БГНЕС

Правосъдният министър Христо Иванов призова в четвъртък за създаването на независима структура, която да разследва корупцията по високите етажи на властта. Пред журналисти в кулоарите на Народното събрание той коментира, че в момента страната ни няма “адекватно структуриран орган”, който да се занимава с този проблем, а има нужда от решителни стъпки за реформа на съдебната система.

“Антикорупционният орган трябва да има на едно място прокурорски и разследващи функции, специален процес на селекция на личния състав, за да се гарантира, че в него няма зависимости”, каза Иванов.

Той даде да се разбере, че България трябва да използва румънския опит в тази област. “Там политическият елит в един момент успя да събере воля да създаде "вълк в гората". Вълкът е санитар в гората”, обясни метафората си Христо Иванов. По думите му България има множество антикорупционни органи, но в крайна сметка никой от тях не се е превърнал в камъчето, което да обърне каруцата на корупцията по високите етажи на властта.

По неофициална информация на Mediapool създаването на подобен орган няма как да мине без промени в конституцията. Сега основният закон дава власт на главния прокурор върху всички прокурори в страната. В Румъния независимата антикорупционна прокуратура бе създадена още преди влизането на страната в ЕС. Тази структура започна да функционира ефективно по време на мандата на правосъдния министър Моника Маковей.

Министър Маковей бе отстранена от позицията само три месеца, след като успя да извоюва приемането на Румъния в съюза. Сега вече създаденото антикорупционно звено прави огромната разлика между борбата с корупцията по върховете на властта в Румъния и начинът, по който нещата се случват в България.

В този контекст Христо Иванов отличи като много важно и постепенното подобряване на ефективността в работата на прокуратурата.

“Необходим е пакет от антикорупционни мерки, защото т.нар. гнили ябълки, искам да подчертая, че са малцинство в редиците на българските магистрати, но трябва да бъдат изчистени:, каза той.

Според него трябва да се чуят всички мнения, но е необходимо и политическо решение за действие.

“Не може безкрайната дискусия да отлага за неопределено бъдеще реформата, ясно е, че до края на тази година трябва да направим решителните стъпки, за които съберем мнозинство и подкрепа”, коментира министърът.

Христо Иванов оцени като важен факта, че прокурорите сами предлагат някакви реформи в собствената си работа. “Нито ще може с един удар да се реформират, нито може това да стане с особено силен натиск отвън”, коментира той.

Според него трябва да се гарантира и независимостта на съда, включително от корупция и политическо влияние.

По темата за реформата във Висшия съдебен съвет министърът каза, че механичната смяна на едни лица с други във ВСС не решава проблемите, а фокусът трябва да е върху реструктуриране на модела на ВСС.

Споделяне

Още по темата

Още от България