Правосъдният министър иска уволнението на съдия Миталов

За ВСС магистратът е невинен до доказване на противното

Министър Данаил Кирилов, снимка БГНЕС

Правосъдният министър Данаил Кирилов поиска дисциплинарното уволнение на спецсъдията Андон Миталов, на когото Вашингтон наложи забрана за влизане в САЩ поради "сериозна корупция". Неблагоприятният резултат за авторитета на съдебната власт и за българската държава е налице, като се засяга доверието и независимостта на съдебната ни система, както и международната оценка за възможността да се прилага принципът на върховенството на правото в нашата държава", каза министър Кирилов в петък.

Андон Миталов е съдията, който през октомври позволи на обвинения в шпионаж председател на сдружение "Русофили" Николай Малинов да пътува в Русия, където получи орден от Путин.

"С действията си той е накърнил престижа на съдебната власт", каза Данаил Кирилов.

Допълни, че вредата е не само за българо-американските отношения, а и върху отношенията с всички партньори на България, работещи за утвърждаването на върховенството на закона.

Според него съдия Миталов е допуснал нарушения при гледането на мярката за неотклонение на обвиняемия Николай Малинов - разрешил му да пътува до Москва, без да е отменена наложената от прокуратурата забрана за напускане на страната.

"В нарушение на разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс не е поискано становището на прокурора (по случая "Малинов" – б.р.). Еднократното разрешение за напускане на страна е направено, без да има произнасяне на прокурор под формата на отказ и без съдът да е сезиран с жалба срещу такъв отказ", заяви Данаил Кирилов.

Той се аргументира и с това, че съдията е образувал е частно наказателно дело за мярката за неотклонение, като е "иззел" компетентността на водещия прокурор.

Преди ден съдебният инспекторат обяви, че е направена проверка за администрирането на делото "Малинов" и не са открити нарушения. Проверката е прекратена.

Инспекторите и Висшият съдебен съвет не могат да се произнасят по правилността на решенията на съдии, прокурори и следователи. От тази гледна точка предложението на правосъдния министър буди недоумение, без да има други доказателства срещу съдия Миталов. САЩ взимат решението си да лишат съдия Андон Миталов и семейството му от право на виза по силата на своето законодателство, което служи и като външнополитически аргумент на Вашингтон. Българските институции трябва да реагират спрямо съдия Миталов според българското законодателство.

Любопитното е, че преди ден Бойко Борисов каза, че нито иска да знае, нито иска да коментира случая. "Едното е работа на САЩ, другото е решение на български съдия - той е независим, така е решил", каза премиерът. Сега обаче правителството чрез правосъдния министър иска уволнението "независимия" съдия.

Това поведение е в пълен разрез с досегашната политика на правителството, което преди броени месеци, в разгара на публичните скандали около единствения кандидат за главен прокурор, се отказа от правомощието си да предложи своя номинация, за да не се меси в работата на други институции.

Невинен до доказване на противното

В петък сутринта представляващият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев каза, че съдията е невинен до доказване на противното пред ВСС. Преди ден Съдийската колегия на ВСС реши да поиска информация по случая от Държавния департамент на САЩ,главния прокурор, главния съдебен инспектор и Антикоруционната комисия (КПКОНПИ).

"Докато тази информация не бъде получена в съвета, съдия Миталов няма да бъде канен за изслушване", каза Магдалинчев, цитиран от БНТ. ВСС не се е свързвал със съдията.

"Не можем да изслушваме някого предварително,без да знаем за какво го изслушваме. Още е рано, липсва конкретна информация за корупционните действия", каза Магдаличнев напомни, че в съобщението на Държавния департамент не са посочени конкретни данни. Не е напомнено дори за пускането на обвиняеми в шпионаж русофил Николай Малинов в Москва.

Преди ден главният прокурор Иван Гешев обясни, че действията на САЩ срещу съдия Миталов са израз на сътрудничество на американските служби с българската прокуратура. Той също не даде конкретни данни за корупция, въпреки че главният прокурор също би трябвало да спазва правния принцип за невинен до доказване на противното.

"Аз не възприемам това, което се случи, като някакъв проблем. Американската държава използва юридически и политически способи, според собственото си законодателство, за да подпомогне нашата борба (срещу корупцията – б.р.). Ние сме партньори", каза Гешев.

В петък българското външно министерство обяви, че е предадено до Държавния департамент на САЩ искането на ВСС за повече информация по случая със съдия Миталов.

Споделяне

Още по темата

Още от България