Отново

Правосъдният министър не се ангажира с идеите на съдиите за реформа

До 2 седмици ще се внесе нова стратегия, но без политическа подкрепа от Златанова

Зинаида Златанова. Сн. БГНЕС

Правосъдният министър Зинаида Златанова за пореден път отказа да се ангажира категорично с което и да е от многото предложения за реформа на съдебната система. В петък тя участва в дискусия, организирана от Съюза на съдиите в България, която имаше за цел да постави отново за разглеждане идеите на организацията за промени във Висшия съдебен съвет. Златанова обаче не изневери на стила си да не застава политически зад идеи, както и да ги коментира по същество.

ССБ предлага премахване на постоянно действащия Висш съдебен съвет с аргумента, че неговите членове се дистанцират прекомерно от проблемите в система и се превръщат в безотговорни чиновници. Организацията настоява за разделянето на ВСС на прокурорска и съдийска част, които да поемат отговорност за решаване на кадровите въпроси на колегите си.

Извън това ССБ иска да се създаде постоянно действащ централен орган по атестирането (оценяването-бел. ред.) на магистратите и засилване на професионалния капацитет на администрацията на ВСС. Съдиите настояват да имат по-голяма роля при избора на хора за ръководните позиции в система и за по-голяма ангажираност на редовите магистрати към управленските процеси.

Всички тези идеи бяха коментирани от Златанова с общи приказки. Тя продължи да се придържа към тезата си, че правосъдното министерство не трябва да се обвързва с позиция по ключовите въпроси на реформата. В петък обясни на съдиите, че няма нищо против те сами да си измислят правилата за атестирането и да ги внесат за разглеждане във ВСС, който да ги приеме.

Министърът прехвърли въпроса за избора на главен съдебен инспектор изцяло към Народното събрание без да каже нищо по същество за процедурата. Преди това тя стовари върху ГЕРБ и отговорността за остро критикувани състави от проекта за нов Наказателен кодекс, който сама внесе в Министерския съвет.

Опитали сме всичко

"Опитали сме всичко (в реформата на съдебната система – бел. авт.). Ясно е, че няма златен куршум за решаване на проблемите и който твърди, че има такъв, няма да е прав. Въпросът на всички въпроси е как да върнем доверието в съдебната система", отговори на съдийските идеи Златанова без да оповести своите.

Българските власти далеч не са пробвали всички идеи за реформа в съдебната идеи. Ясното институционално разграничаване между съда и прокуратурата продължава да е химера. Членовете на ВСС продължават да са почти недосегаеми, освен ако не се случи сблъсък на лобита в самия съвет и някой не пострада от това, както се случи с Камен Ситнилски. Политическата класа продължава да излъчва половината от изборните членове на т.нар. "съдебно правителство" и по този начин винаги успява да прокара своите интереси в съдебната система. Резултатът е изключително ниско доверие и липса на интерес в управляващите да разбутат статуквото.

На този фон Златанова обяви, че до две седмици министерството ще изнесе публично обновената стратегия за реформа в съдебната система. Министърът даде знак, че ВСС ще остане постоянно действащ и че ще предложи разделянето му на прокурорска и съдийска част. Вкарването на тази идея в стратегията най-вероятно няма да е придружено с ясен политически ангажимент за подкрепа от министъра.

"Хубаво е по-широко да се обсъди идеята за двете камари на ВСС", каза Златанова на поредното широко обсъждане на тази идея. За идеята за по-плътно ангажиране на редовите магистрати с процеса по издигане на кандидатите за ръководите в системата тя каза: "Ако цялата общност много настоява, няма пречка да дадем повече права".

Съдиите трябва да бъдат привлечени

По време на дискусията съдия Борислав Балазелков (Върховен касационен съд, член на ССБ) каза, че съдиите трябва да се превърнат от обект на управление в субекти на самоуправлението.

"От съдията се очаква да пише сравнително качествени решения в срок. Но това не е всичко. Съдиите трябва да се чувстват част от системата за вземане на управленски решения, които засягат гилдията им", каза съдия Балазелков. Той допълни, че капацитетът на ВСС "сериозно куца", защото в него не са представени най-изявените представители на съдиите, а доверието в председателите на съдилища често е "нулево".

Маргарита Илиева (Български хелзинкски комитет) оспори нежеланието на министъра да коментира по същество идеята за премахването на постоянно действащия статут на ВСС. "В България са действали и двата модела – постоянно действащ ВСС и непостоянен. Сега можем да сравним двата модела и да вземем решение, което се базира на нашия опит. Какво от това, че Европейската комисия не ни препоръчва тази мярка. Нима не можем сами да вземем решение?", попита адв. Илиева.

Бившият председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова каза от своя страна, че идеите за реформа на ССБ не са "повторение" на стари мерки, а предлагат нов модел. "Ние искаме да направим така, че съдебната система да остане сама на своя потенциал чрез привличане на съдиите в управленските процеси. Става дума за управление на системата чрез споделена отговорност", каза Тодорова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?