Правосъдният министър не вижда драма със съдебните заседатели

Екатерина Захариева, сн: БГНЕС

Правосъдният министър Екатерина Захариева обяви, че не споделя тревогите на шефа на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов за предстоящи тежки проблеми със съдебни заседатели. Пред БНТ тя посъветва съдията да си направи достатъчно добра организация в съда, за да няма проблеми.

Преди ден пред Mediapool Методи Лалов отправи остри критики заради липсата на преходен период за въвеждането на новите правила за случайно разпределение на делата на съдебните заседатели.

До 9 август тази година заседателите се избираха чрез жребий за всеки съдебен състав. По новите правила те се избират на случаен принцип за всяко отделно дело. Разликата е огромна. Ако един съдия досега можеше да гледа няколко дела в един ден с едни и същи заседатели, то сега няма да може. За всяко отделно дело за деня ще му се сменят заседателите.

Това води до множество тежки неуредици, предупреди Лалов. Няма специален софтуер, който отразява новите реалности за разпределението на заседателите. Няма пари в бюджета на съдебната власт да им се плати за заседанията. Най-големият проблем обаче е, че съдебните заседатели няма как да планират графика си. Резултатът от това е, че много от тях започват да напускат, а без достатъчно хора няма как да се осигури разглеждането на делата в разумен срок.

Опасността от блокиране на Софийския районен съд е реална, а това е тежък проблем за цялата съдебна система. Това е най-големият и натоварен съд в държавата и разглежда над 30% от всички дела на районно ниво. Поради това проблемът рефлектира най-сериозно именно в този съд.

Екатерина Захариева обаче смята, че всичко е въпрос на организация, която трябва да въведе всеки председател на съд. Тя допълни, че до края на септември трябва да е готов и софтуерът за разпределението на заседателите.

"Има председатели на районни съдилища, които прилагат случайното разпределение на съдебните заседатели и е въпрос на организация на конкретния ръководител да организира така разпределението и графика, че да не се случват проблеми. В крайна сметка това е негова отговорност", каза правосъдният министър.

Проблемът е, че дори идеалната организация няма как да компенсира огромния недостиг на съдебни заседатели. В Софийския районен съд те са под 200 при необходими около 600 души.

В крайна сметка правосъдният министър обяви, че ще се предложи помощ. "Прав е председателят на Софийския районен съд, че има нужда от подкрепа и ние я даваме", добави Захариева и припомни колко пари са отпуснати на СРС за новите сгради.

Споделяне
Още по темата
Още от България