Правосъдният министър: Някои може да поискат и Вселенски събор за съдебната реформа

Христо Иванов, сн. БГНЕС

"Подозирам, че ако останем да чакаме Велико народно събрание, в един момент ще излязат хора и ще кажат, че за съдебната реформа трябва Вселенски събор", коментира в четвъртък правосъдният министър Христо Иванов пред БНТ.

Така той отговори на позициите на редица институции от съдебната власт, които обявиха конституционните промени за възможни само при положение, че се гласуват от Велико народно събрание. Тази позиция беше заета от ръководството на Върховния административен съд, от съдебния инспекторат и мнозинството във Висшия съдебен съвет.

Самият главен прокурор Сотир Цацаров обяви, че подкрепя по принцип преструктурирането на ВСС, но също препоръча на Народното събрание да отговори първо на въпроса дали изобщо може да приеме конституционните промени.

Реформата се подкрепя от Върховния касационен съд, адвокатурата, президентството и Министерството на правосъдието.

Правосъдният министър Христо Иванов припомни, че в момента всичко е в ръцете на депутатите и само те биха могли да я вкарат във фризера, ако не съберат нужните 160 гласа. Той призова политическите сили да поемат политическата отговорност и обясни, че очаква подкрепата на БСП и ДПС, защото става дума за национални приоритети.

Иванов каза, че сам е звъннал на групите на ДПС и БСП и е предложил срещи с тях още на 16 април, когато с премиера Борисов оповестиха идеите си за конституционни промени. В момента обаче имало и "политическа търговия, която тече". Иванов отрече да е получавал оферти.

"Аз нямам какво да предложа в една търговия. Министърът на правосъдието остава изцяло на полето на аргументите и мисля, че имам аргументи", каза той.

Според него обаче опозиционните партии ще се затруднят да обяснят как гласуваха по принцип "за" съдебната стратегия през есента, ако сега отхвърлят отделните ѝ детайли. Иванов каза, че двамата със Сотир Цацаров гледат в една посока по важните въпроси за реформата.

"Имаме разлики по някакви детайли, но те се преекспонират", каза Иванов. Той допълни, че диалогът с Цацаров върви, двамата си говорят и по телефона, пишат си и есемеси.

Той обаче пак напомни, че Сотир Цацаров ръководи много важна и тежка институция, че носи огромни отговорности и нямало как гледните точки да съвпадат.

"Аз пък имам да отговарям на чуждите партньори, които очакват една много по-голяма откровеност от България. Трябва да спорим и ще продължаваме да спорим и да гледаме в една посока", каза правосъдният министър.

Попитан дали все пак трябва да се рискува и промените да бъдат направени от обикновено Народно събрание, Христо Иванов каза, че това не е риск, защото е убеден, че този парламент може да ги гласува.

"Аз няма да рискувам, защото съм убеден, че измененията, които предлагаме, могат да минат и без Велико народно събрание. Хората, които се кълнат в решение № 3 на Конституционния съд (от 2004 година), излишно фетишизират това решение. Въпрос на политическа отговорност е дали народните представители ще направят това, или отново ще чакаме", каза Иванов.

Той каза още, че не приема коментарите от сряда на премиера Бойко Борисов за критика към действията на правосъдното министерство. Преди ден Борисов възложи съдебната реформа да се съсредоточи върху ускоряването на съдебния процес, което е основна теза и на прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?