Правосъдният министър обвини Софийския районен съд за дефектите в новата сграда

Фрагмент от ремонтираната сграда на Софийския районен съд. Сн. БГНЕС

Правосъдният министър Зинаида Златановa отново изпрати писмо до Софийския районен съд, с което призова председателяj му съдия Методи Лалов да приема за ползване ремонтираната сграда на бул. "Цар Борис III". Наред с това Златанова обвинява съда за част от дефектите, които се появиха, още преди новата съдебна палата да бъде използвана.

Лалов засега отказва да приеме за ползване постройката, използвана от бившето ГУСВ, защото има множество забележки към ремонта.

Той не е убеден, че сградата е безопасна за ползване, защото се появи огромна цепнатина върху носещата колона на самия вход на сграда. Продължават течовете, а новият ламинат върху подовете на бъдещата съдебна палата поддава. Извън това планът предвижда съдиите първо да се нанесат, а ремонтът на околното пространство да продължи, без значение че съдът ще трябва да правораздава там.

В писмото си от сряда Зинаида Златанова се опитва да отговори на критиките на Методи Лалов. То бе разпратено на медиите, още преди да е пристигнало в Софийския районен съд

Министър Златанова обяснява, че съдия Лалов и съдиите от районния съд не могат да имат никакви притеснения за сигурността на сградата, защото техните опасения не намират опора в Закона за устройство на територията. Сградата е обявена за годна за ползване от строителния контрол.

В писмото на министъра обаче има някои притеснителни предположения. Там се обяснява, че пукнатините е възможно да са се появили, защото съдът е монтирал стелажи за документи в една определена част от сградата. Изниква обаче въпросът какво би станало, ако там се внесат и документите, а влязат и гражданите. В писмото не се обсъжда този въпрос.

Мнението на изпълнителя на ремонта, което бе изказано преди месец, е, че сградата се намества. Причината за това е, че тя е била оставена наводнена от дъждовете близо 15 години и след отводняването е започнала да се сляга. Все още обаче няма експертиза, която да показва докога ще продължи това слягане и дали не е опасно. Никой никога не е обвинявал мебели за спукването на носещата колона на масивната постройка.

По темата за потъващия ламинат, който би бил унищожен много бързо след влизането на хилядите граждани, правосъдното министерство отново смята за виновен Софийския районен съд. Причината била, че мебелите били сглобявани вътре в сградата и това довело до пропадането на новия под, смятат от министерство. Отново изпълнителят на ремонта на сградата обясни преди месец, че причината е, че Министерството на правосъдието не е дало пари за укрепването на подовете, преди да се сложи ламинатът. Под новата настилка има изгнило дюшеме и заради това ламинатът потъва, обясни той.

Зинаида Златанова смята, че причината е сглобяването на мебелите вътре в сградата. Явно по-практично било мебелите да се сглобят посред зима на паркинга на ГУСВ и после да се мъкнат по етажите, за да не пропадне хубавият ламинат.

Методи Лалов обяви, че ще отговори в петък на всички журналистически въпроси след поредното писмо на Зинаида Златанова.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?