Правосъдният министър очаква отстраняване на съдии заради "Червей"

Правосъдният министър очаква отстраняване на съдии заради "Червей"

Правосъдният министър Христо Иванов очаква дисциплинарни наказания и дори отстраняване на съдия заради разработката „Червей“. В четвъртък и премиерът Бойко Борисов от Брюксел призова за разследване на председателя на градския съд в София Владимира Янева заради даването на разрешения за ползване на специални разузнавателни средства за по-дълъг срок от разрешения в закона.

"При даване на разрешенията има доста смущаващи неща - липса на мотиви за издаване на разрешенията, продължаване на срокове. Констатацията на Бюрото, които бяха съобщени от Бойко Рашков са смущаващи", каза министърът на правосъдието Христо Иванов пред бТВ.

Той добави, че ако има основания за търсене на съдебна отговорност за начина, по който са издавани тези решения за СРС-та, това трябва да се случи.

Затова с Бойко Рашков са се разбрали да снеме грифът "секретно" от тази част от информацията, която посочва как са издавани разрешителните за СРС.

"По закон председателят на СГС издава тези разрешения. Изглежда става дума за Владимира Янева. Нека не прибързваме с имена, но е сигурно, че ако се намерят нарушения, ще има дисциплинарни наказания, може да има и отстраняване. Нека изчакаме да приключи проверката", каза Иванов.

Той призна, че не разбрал за какво е била акцията "Червеи". "Това, което аз виждам, че няма яснота защо се е случила цялата тази галимация. Няма връзка между протестите и подслушването. Разработката, която е послужила за основание да се изискат тези СРС-та е в прокуратурата. Очаква се прокуратурата да не проявява толерантност към подобни нарушения", каза министърът.

Христо Иванов също така обеща подкрепа за новия председател на Върховния касационен съд Лозан Панов, въпреки че по време на процедурата за избора му направи критични изказвания.

"Обещавам да подкрепя Панов в изпълнение на неговите ангажименти, които обяви", каза Христо Иванов.

"Освен Себрие Сапунджиева има още трима, които обитават неправомерно жилища. Става дума за две бивши членки на предишния ВСС", каза още правосъдният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България