Правосъдният министър почти отписа кандидата за КС

Ако сигналите срещу Гугушева са верни, няма да е конституционен съдия, каза Диана Ковачева

Министърът на правосъдието Диана Ковачева

Ако се потвърдят данните в сигналите срещу Галя Гугушева, очевидно тя няма да бъде следващият конституционен съдия. Това каза министърът на правосъдието Диана Ковачева пред бТВ.

В парламента бяха внесени два сигнала срещу кандидата за конституционен съдия Гугушева, чиято номинация беше направена от трима независими депутати по искане на СДС. Независимите изпълниха поръчката да внесат в деловодството на парламента кандидатурата, защото депутатите на СДС отказаха да се подчинят, което коства на трима от тях изключването от СДС, а след това други двама също напуснаха партията.

В сигналите срещу Гугушева, която в момента заема поста зам.-ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, се твърди, че има данни за пране на пари, имотни далавери, съмнителни сделки на близки на Гугушева, сред които синът и майка ѝ и пр.

Сигналите бяха пратени за проверка на Висшия съдебен съвет, а Националната агенция за приходите се е самосезирала и също ще извърши проверка.

Самите депутати от ГЕРБ, които бяха инструктирани да дадат безрезервната си подкрепа на кандидата за член на КС, издигнат от СДС, започнаха да ставата уклончиви, питани какво ще направят при тези нови развития на ситуацията около кандидатурата на Гугушева.

Самата тя в публичните си изявления се "разграничи" от близките си роднини.

Ако с нея се повтори крахът от номинацията на предишния кандидат Венета Марковска, има опасност да бъде повлечен крак и за гласуването за поста Главен прокурор, избирането на който също се очертава проблематично.

По повод решението на президента Росен Плевнелиев да напусне преждевременно церемонията и така да осуети полагането на клетва на Венета Марковска, правосъдният министър заяви в неделя , че това е било "едно държавническо поведение". Това е естественият начин една власт да възпира друга, това е смисълът на взаимодействие на институциите, подчерта тя.

Мандатът на главен прокурор е много тежък, очакванията са много високи, особено сега, коментира правосъдният министър предложението си да се намали от 7 на 5 години мандатът на главния прокурор.

"Аз не бих се ангажирала да бъда главен прокурор, това е много тежка позиция. И мандат от 7 години е много дълго време, ако се окаже, че не е успешен изборът на главен прокурор", отново изказа тезата си министърът.

Ковачева отрече да ѝ е оказван натиск, в това число и финансов. "Аз съм от тези, които са нетолерантни към корупцията - останало ми е в наследство от предишната работа", каза министърът, която преди това години беше изпълнителен директор на "Прозрачност без граници".

Попитана за наследството в министерството, което пое преди една година от вицепрезидента Маргарита Попова, Ковачева каза, че е заварила много изоставени проблеми. "Доста тежко наследство, много изтичащи срокове. Една от процедурите, с която трябваше да се справим, макар и в последния момент, беше за въвеждане на вътрешен механизъм за обезщетяване на граждани, пострадали от бавно правосъдие", каза Ковачева.

Споделяне

Още по темата

Още от България