Правосъдният министър поиска бърза съдебна реформа от следващите на власт

Правосъдният министър поиска бърза съдебна реформа от следващите на власт

България трябва да ремонтира съдебната си система веднага след изборите през юни, за да се справи с бандитизма, корупцията и бюрократичните спънки пред бизнеса, или да се прости с плановете за присъединяване към Европейския съюз през 2007 г., каза министърът на правосъдието Антон Станков в четвъртък пред агенция Ройтерс.

Брюксел е поставил реформата в правосъдната система като приоритет за България. Дипломати заявяват, че е от ключово значение за засилване на икономическия растеж е борбата с широко разпространената корупция и организираната престъпност, посочва Ройтерс.

Три месеца преди изтичането на мандата, Станков заявява: "Следващият парламент трябва веднага да започне работа върху реформите в правната система или България ще остане извън ЕС".

Преди два дни агенцията си навлече гнева на главния секретар на МВР Бойко Борисов заради статията “Грозни мутри вилнеят в българския престъпен свят”, в която западни дипломати са цитирани да казват, че ситуацията се влошава и “престъпността е по-влиятелна, по- видима, по-агресивна от всякога”.

Премиерът Сакскобургготски обаче заяви, че престъпността едва ли може да забави членството на България в ЕС. "Ако ние започнем да считаме, че криминалната дейност тук е по-голяма, отколкото в други страни, бих ви предложил да проверите някои статистики. Въпросът е ние да се справим, за да дадем не само добър имидж, но и спокойствие на нашето общество", коментира премиерът.

В новата си публикация Ройтерс посочва, че правителството на Сакскобургготски е критикувано от Запада, че не е направило твърде малко в борбата с рушветчийските и властни криминални елементи, които задушават страната.

Гангстерските престрелки са нещо обикновено и полицията редовно разбива групировки, занимаващи се с наркотици, проституция и фалшифициране на документи. Нито един от най- видимите престъпни босове обаче не е изправен пред съд, отбелязва Ройтерс.

Дипломати смятат, че от почти нищо не е направено от октомври, когато плановете на правителството (тогава в малцинство ) за преразглеждане на неефективното и мудно досъдебно производство се натъкнаха на проблеми.

Изборите ще прекъснат законодателния процес, оставяйки съвсем малко време на депутатите да гласуват ключови закони преди доклада на Европейската комисия през ноември, когато ще бъде оценена готовността на България за членство.

Ако сметне, че страната не е направила достатъчно, ЕС може да отложи членството с една година.

По-нататък Ройтерс отбелязва, че партията на Сакскобургготски, която се очаква да втора след опозиционната БСП на изборите, е поставила сигурността и правосъдието като приоритет в кампанията си.

Най-много се нуждае от промени мудната и поддаваща се на корумпиране двустепенна следствена процедура в България. В нея полицията се ограничава до дознанието, а събирането на доказателства се извършва от отделен екип следователи, пише Ройтерс.

Според анализатори, цялата процедура може да отнеме месеци или дори години и дава твърде много възможности на престъпниците да избягнат затвора.

Антон Станков заявява пред агенцията, че до 15 май ще е готов законопроектът, който ще ускори процедурата. След това парламентът ще преустанови дейността си, тъй като изборите трябва да са на 25 юни, пояснява Станков и добавя, че през август депутатите ще прекъснат отпуската си и ще работят по закона, който ще бъде приет навреме. 

 

Други необходими мерки включват закон, който да даде възможност на фирмите да уреждат по-ефикасно гражданските си съдебни дела и да получават дължимите им парични суми. Сегашната мудна процедура отблъсква инвеститорите, отбелязва Ройтерс.

Парламентът трябва също да централизира фирмения регистър, с което се очаква да се ограничи широко разпространената корупция, добавя агенцията.

Публикацията завършва с обещанието на Антон Станков: “Ще сме готови с всичко до края на 2005 г.".

Споделяне

Още по темата

Още от България