Правосъдният министър поиска уволнение за шефа на плевенския съд

Правосъдният министър поиска уволнение за шефа на плевенския съд

Министърът на правосъдието Миглена Тачева ще поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) дисциплинарното уволнение на председателя на Плевенския районен съд Любомир Кръстев, съобщиха от пресцентърът на ведомството в петък.

На 5 август Кръстев е отказал да спре автомобила си за проверка, влязъл е в пререкание с полицаи от Първо РПУ – Плевен и не е дал проба за алкохол. Според Тачева с тези си действия шефът на съда е нарушил Правилата за професионалната етика на съдиите в България и е допуснал накърняване на престижа на съдебната власт.

След сблъсъка на Кръстев с полицията, Инспекторатът към Министерството на правосъдието е започнал проверката на работата на магистрата. Установено е системно неспазване на сроковете за изготвяне на неговите актове по административни и наказателни дела.

Само през 2006 година той е забавил общо 137 дела. Сред тях са 106 административни дела, 26 наказателни от общ характер и 5 частни наказателни дела. През 2007 година той е забавил решаването на 18 административни дела, 3 наказателни от общ характер и 2 частни наказателни казуса.   

Искането за образуване на дисциплинарно производство за уволнението на Кръстев ще бъде внесено на първото заседание на ВСС след приключването на лятната почивка на съвета. До този момент в правителството на съдебната власт оптлежават общо 5 дисциплинарни производства за освобождаване на прокурори.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?