Правосъдният министър потвърди за оставката на заместника си Маргарит Ганев

Министърът на правосъдието Миглена Тачева потвърди във вторник информацията в медии, че заместникът ѝ Маргарит Ганев е подал оставка.

Според Тачева, която преди месец наследи на поста оттеглилия се Георги Петканов, оставката на Ганев не била изненада и била плод на лично решение на зам.-министъра.

Според Тачева Маргарит Ганев вероятно иска да се подготви за интервю пред Европейския съд по правата на човека, за място в който той кандидатства. Той трябва да се яви пред съда в Страсбург на 18 септември. 

От българска страна кандидатите са трима за едно място и бяха пресети след конкурс, проведен в Министерството на правосъдието. Според публикации конкурсът предизвика скандал заради начина на провеждането му.

“Много пъти сме коментирали оценката на магистратите и на неправителствените организации за този конкурс”, коментира Меглена Тачева във вторник. Според нея от  формална гледна точка няма нарушение на процедурата, тъй като нямало ясно разписани и прецизирани правила как конкурсът трябва да се проведе. Според правосъдния министър за провеждането има само препоръки от Съвета на Европа. Меглена Тачева каза още, че очаква да се разработят критерии за всички конкурси за съдии във всички европейски съдилища, за да няма съмнения по процедурите.

С оставката на Ганев се попълва списъкът от овакантени места във втория ешелон на повечето от министерствата. Така незапълнени са местата на заместник-министри в Министерствата на икономиката и енерегетиката, във финансовото, правосъдното, вътрешното, културното и в Министерството на държавната политика при бедствия и аварии.  

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?