Правосъдният министър предлага уволнението на Иван Гешев

Очаква се Бойко Рашков да се появи във ВСС, за да "свидетелства"

снимка БГНЕС

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов обяви, че ще направи предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Повод за това е дала информацията, внесена от вътрешния министър Бойко Рашков.

"В постъпилата информация от Бойко Рашков на 14 юли има данни за действия и бездействия на Иван Гешев, накърняващи престижа на съдебната власт", каза Стоилов.

Пленумът на ВСС ще заседава на 22 юли, когато ще разгледа предложението за освобождаване на Иван Гешев.

Основният аргумент е на Янаки Стоилов са постъпилите данни за уронване на престижа на съдебната власт. То е мотивирано от доклад, изпратен от вътрешния министър Бойко Рашков в обем над 100 страници.

"След като разгледах предоставената информация смятам, че в нея има данни за действия и бездействия на главния прокурор, които съставляват тежко нарушение на служебните задължения и действия, накърняващи престижа на съдебната власт. Ето защо правя предложение Пленумът на ВСС да се произнесе за наличието на обстоятелства по чл. 129, ал. 3., т. 5 от Конституцията за предсрочно освобождаване на Иван Стоименов Гешев от поста главен прокурор", каза Стоилов.

Правосъдният министър отказа да разкрие подробности за данните в доклада на Рашков, като уточни, че в него има медийни публикации, но и информация за огласени данни, събрани със СРС-та, както и факти, от които може да се направи извод, че Гешев е нарушил Етичния кодекс на магистратите.

По информация на Mediapool Бойко Рашков планира да се появи във Висшия съдебен съвет, за да поддържа обвиненията си срещу главния прокурор. В интервюто си за Mediapool вътрешният министър заяви, че той лично ще защитава аргументите срещу Гешев пред институция в България, визирайки именно ВСС.

Шансовете за успех на инициативата на Янаки Стоилов и Бойко Рашков клонят към нула. Пленумът на ВСС трябва да събере 17 гласа, за да предложи освобождаването на Иван Гешев.

Инициативата обаче цели да привлече вниманието на обществото и на новия парламент върху личността на главния прокурор, който успя да се скрие зад политическите неволи на ГЕРБ и Бойко Борисов през последните месец. Гражданските протести през лятото на 2020 година избухнаха именно заради действията на Иван Гешев. В момента държавното обвинение се ползва с одобрението на около 10% от българите.

Първото мотивирано искане за уволнението на главния прокурор Иван Гешев бе направено през септември м.г. от Съюза на съдиите в България. С подробно обяснително писмо най-голямата съдийска организация в страната поиска от ВСС да разгледа всички гафове на Гешев, но писмото бе взето единствено за сведение.

ВСС не може да отхвърли по същия начин официалното искане на правосъдния министър, който председателства заседанията на Пленума на ВСС. Членовете на съвета могат директно да отхвърлят искането или да възложат проверка на съдебния инспекторат, която вероятно ще отнеме месеци, за да приключи.

В момента главният прокурор има тотална власт във ВСС, като кадровият орган на съдебната власт гласува почти безропотно предложенията и идеите, застъпени от Гешев. Такова беше положението и по време на мандата на неговия предшественик Сотир Цацаров.

Всичко е политическо

Реакцията на говорителката на Гешев – Сийка Милева бе стандартна. Тя обяви, че става дума за политическа атака на служебния кабинет.

"Прокуратурата не е учудена, че служебният министър на правосъдието, изпълнявайки волята на служебния министър на МВР - Бойко Рашков, внася такова предложение във ВСС. Учудени сме от това, защо Стоилов внася сигнала срещу Гешев едва сега - дни преди да изтече мандатът на служебното правителство", обясни Милева, цитирана от БТА.

Тя определи действието на Янаки Стоилов като политически акт, целящ само политически дивиденти и пиар. Милева коментира, че в предложението се съдържат само политически, но не и юридически аргументи. Според нея в доклада от близо 100 страници нямало никаква конкретика.

С писмо до ВСС Гешев поиска материалите срещу него да бъде публикувани.

Позиция на Милева представлява обичайната защитна реакция на държавното обвинение и лобито на Гешев във ВСС. Когато прокуратурата публикува подслушаните разговори с президента на сайта си, дори тогава Иван Гешев обясняваше, че не е извършено никакво нарушение.

Споделяне

Още по темата

Още от България