След размяна на призиви

Правосъдният министър с тежки въпроси към "тримата големи" на Темида

Христо Иванов, архивна снимка БГНЕС

Правосъдният министър Христо Иванов постави серия от тежки въпроси към "тримата големи" в съдебната система. В петък министърът и председателите на двете върховни съдилища, както и главният прокурор, влязоха в поредния си задочен спор. Повод за него дадоха "тримата големи", които отправиха призив към Христо Иванов да публикува "незабавно" проекта за промени в Закона за съдебната власт. Те му напомнят, че текстовете трябва да бъдат поставени на дебат във Висшия съдебен съвет и професионалната общност преди да бъдат приети от парламента.

Отговорът на Христо Иванов е доста рязък. Той на свой ред поставя на Сотир Цацаров, Лозан Панов и Георги Колев редица въпроси, свързани с последните скандали в съдебната система. Иванов пита за краха на делото "Костинброд", за отхвърлянето на кандидатурата на Нели Куцкова, за проблемите в Софийския градски съд и Варненския административен съд.

Наред с това той напомня на тримата, че няколко пъти вече е декларирал намерението си да постави на обсъждане проекта за промени в закона, но след като се избистри проекта за ремонт на конституцията. "Целта на този подход е не само осигуряването на съгласуваност на двата проекта за нормативна реформа от началото на тяхното обществено обсъждане, но и постигане в максимална степен на концептуално единство в предлаганата реорганизация на управлението на съдебната власт", се казва в отговора на министъра.

Той допълва, че дискусията върху съдебната реформа трябва да има единен фокус, а не да се използва за избирателно обсъждане и подмяна на дебата. Христо Иванов съобщава, че законопроектът ще бъде публикуван на 15 май. Това е ден, след като бъде публикуван проектът за промени в конституцията.

Министърът използва размяната на публични призиви, за да призове "тримата големи" да вземат отношение към редица тежки скандали в съдебната власт.

"Провалът на ВСС да излъчи административен ръководител на Софийския административен съд, като ВСС не просто за пореден път не успя да вземе прозрачно, мотивирано и обществено отговорно решение по важен въпрос, но и остави едно от най-важните съдилища в страната в безтегловност и засилващи се съмнения за нередности в управлението му. Какви са пътищата за излизане от тази ситуация?", пита министърът.

Той уточнява, че този казус е поредният, в който ВСС подхожда с пренебрежение към заявена позиция на съдии по въпроси, свързани с управлението на съда, в който работят. Преди ВСС да отхвърли без мотиви кандидатурата на съдия Нели Куцкова, над 70% от съдиите в Софийския апелативен съд се обявиха в нейна подкрепа.

"Как занапред ще можем да осигуряваме активното участие на съдиите в решенията, свързани с администриране на съдилищата и съдебната власт?", е другият въпрос на Христо Иванов, който напомня и пренебрегването на скандалите във Варненския административен съд.

"Наскоро пореден призив на съдии от СГС напомни, че все още сме твърде далеч от решаването на поставените от тях проблеми. Би ли било приемливо да се ограничим само с разчистване на проблемите занапред и с евентуални санкции за отделни нередности, без да има ясна отговорност за цялостния провал в управлението на СГС, без да бъде отговорено на съмненията за съществуване на корупционна схема и без отчетност от страна на институциите, които е трябвало да констатират тези нередности много по-рано?", пита министър Иванов.

Той настоява "тримата големи" да дадат своята оценка за дисциплинарната дейност на ВСС.

"Адекватно и навременно ли се предприемат дисциплинарни мерки и прави ли се това по начин, който да излъчи воля за носене на отговорност и нулева толерантност към злоупотреби или, напротив, усещането е за "замитане под килима", избягване от поставянето на сериозните проблеми и спасяване на отделни магистрати от отчетност?", пита министърът.

"Съответства ли всичко това на постоянно повтаряните ни институционални и международни ангажименти за борба с корупцията или, вместо това, има едно постоянно свличане към конспиративна и откровено враждебна реторика по отношение на държави, с които България е в приятелски отношения,  и техни представители, с които иначе и ВСС, а и част от "тримата големи", търсят тясно сътрудничество?", допълва въпроса Христо Иванов.

Той има предвид позицията на шефа на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров, който посочи Фондация "Америка за България" като организация, която стои в основата на някаква завера срещу ВСС.

Министърът пита и за т. нар. афера "Костинброд". "Ще се намери ли адекватна форма на носене на съответната професионална и ръководна отговорност за този и множество други подобни случаи, които започваха по изключително шумен и повдигащ въпроси за политическата неутралност на обвинението начин и завършиха безславно в съдебна зала? Не е ли ВСС форумът, на който най-сетне да бъдат анализирани причините за тези резултати и да бъдат взети необходимите мерки?", пита накрая министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България