Правосъдният министър с ултиматум към ВСС да докаже правилно ли е уволнил съдия Тодорова

Съдията обаче се опасява, че свиканото от Ковачева заседание на съвета може да се превърне в нова саморазправа

Министрите Диана Ковачева и Цветан Цветанов

Странна "надпревара" за замазване на конфуза с уволнението на председателя на Съюза на съдиите в България и съдия от Софийския градски съд Мирослава Тодорова се разигра през двата почивни дни.

В събота претендиращият за пълна независимост от изпълнителната власт съдебен съвет обяви в края на свое съобщение, качено на интернет-страницата си, че "Висшият съдебен съвет е готов да обсъди искането за преразглеждане на решението на съдиите на свое пленарно заседание през следващата седмица". Сайтът "Правен свят" установи, че съобщението е махнато в събота привечер.

В неделя в извънредно включване по БНР министърът на правосъдието Диана Ковачева обяви, че, прилагайки правомощията си, свиква извънредно открито заседание на Висшия съдебен съвет в понеделник от 10.00 часа. Заседанието ще е посветено на уволнението на съдия Тодорова и на мотивите то да бъде наложено от членовете на ВСС.

"Очаквам на това открито заседание ВСС да направи преглед на своята дисциплинарна практика по дела, които са били забавени. На това заседание очаквам да може да се обсъди публично конкретното наказание", заяви министър Ковачева.

Така за два дни членовете на ВСС демонстрираха пълната си независимост. В четвъртък съветът, воден от "принципни съображения", уволни съдия Тодорова, която от месеци е в открит конфликт с вътрешния министър Цветан Цветанов. Поводът - забавяне на написването на мотиви на дела, които съдия Тодорова е гледала. Това е довело до прекратяване на някои от делата по давност. Съдия Тодорова обаче не е единствената с просрочени дела, а в случая та има и огромна лична натовареност от над 300 дела годишно.

Уволнението предизвика безпрецедентен протест на близо 200 съдии, които видяха в акта политическа намеса в съдебната система и поредно действие за пълно подчиняване на съда на изпълнителната власт. Подкрепа на Тодорова изказаха и съюзите на адвокатите и на прокурорите.

Решението на ВСС и съдийският протест в навечерието на излизането на мониторинговия доклад на ЕК за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред стреснаха управляващите и предизвикаха хаотични изявления и спешни медийни действия.

Така се стигна до готовността на ВСС да преразгледа решението си, след това до оттеглянето на собственото му съобщение за тази готовност, за да се отстъпи "инициативата" за свикването на правосъдния министър.

Ковачева към ВСС: "Вие се оправяйте с уволнението на Тодорова"

"Практиката на ВСС по отношение на дисциплинарните дела трябва да бъде последователна и да има ясни критерии – кога, какво наказание се налага. Ако се окаже, че такива критерии липсват, аз ще започна консултации с всички заинтересовани страни за изработването на такива критерии в най-кратки срокове", обяви в неделя министър Ковачева, която се сети да облече предложението си за свикване на заседанието на ВСС в принципни форми.

"Много е важно ВСС по този казус да освети своята мотивация", продължи Диана Ковачева, прехвърляйки отговорността върху съвета за неговото послушание.

"ВСС трябва да даде информация дали наистина става въпрос за тежки, системни нарушения от страна на съдия Тодорова. От информациите в медиите излиза, че става въпрос действително за много тежки нарушения, свързани с погасяване на дела по давност. От ВСС трябва да стане ясно дали това наистина е така, защото, ако е, е много тежко нарушение на професионални и етични норми. Това трябва да бъде обсъдено публично. От ВСС трябва да бъде предоставена информация за натовареността на съдия Тодорова. Този дебат вече не може да остане закрит", обясни още Диана Ковачева.

Съдия Тодорова към министъра: "Още повече ли искате да се компрометира ВСС?"

В разпространено по-късно писмо съдия Мирослава Тодорова изрази опасение, че утрешното заседание на ВСС може да се превърна в "перфидна привидност на отчаяна саморазправа с конкретен магистрат", вместо да бъде дебат по същество има ли осигурени от ВСС условия за нормална работа на магистрата. Тя изказва съмнение, че има готовност за такъв дебат и допуска, че по-скоро съдебният съвет отчаяно ще се вкопчи да докаже вината ѝ, за да се защити.

"По всички международни стандарти всеки кадрови орган на съдебната власт трябва да обслужва нуждите на системата от съдилища и прокуратури. Това означава, че дейността му трябва да е насочена към създаване на подходящи условия и среда за спокойна и съсредоточена работа на магистратите, защото това е първата гаранция за качествено и срочно раздаване на справедливост по всяко дело в рамките на закона", казва в писмото си съдия Тодорова.

"В този смисъл ВСС, преди да накаже който и да било съдия, прокурор или следовател, дължи съобразно законните си функции да се е уверил, че е направил всичко възможно, за да помогне на съдията, прокурора или следователя да изпълни служебните си задължения, да анализира дали има проблеми в работата му и какви са те и едва когато е изчерпал всички мерки на доброто управление на кадрите и те не са довели до полезен ефект, да премине към санкциониране. Това е така, защото ВСС не може да се ползва от неизпълнението на собствените задължения, за да утежнява положението другиму. Само по себе си санкционирането на магистрата не решава нито един проблем на гражданите по делата", продължава съдия Тодорова.

"Дебатът за дисциплинарната практика на ВСС обаче не може да се извършва "на площада” по инициатива на представител на изпълнителната власт не само заради основните принципи на правовата държава, но и защото той изисква експертно познание на проблемите, за да не се превърне дискусията в перфидна привидност на отчаяна саморазправа с конкретен магистрат", смята тя.

И предупреждава министър Ковачева, че второ заседание на ВСС по нейния казус с евентуално потвърждаване на предишното може да утежни отговорността на ВСС при евентуален съдебен процес, който тя може да заведе за законността на уволнението си.

"Съсредоточаването само в един конкретен случай, без изследването на цялостната практика на ВСС и ВАС, както и на международните стандарти за наказване на съдии, и то преди евентуално конкретно съдебно производство за контрол на правилността на решението на ВСС, би могло да компрометира още повече и без това компрометирания дотук дисциплинарен процес".

Споделяне

Още по темата

Още от България