Правосъдният министър съжалява за новите заплати във ВСС

Министър Екатерина Захариева

Съжалявам, че текстът за заплатите на членовете на Висшия съдебен съвет помрачи хубавите неща в Закона за съдебната власт, коментира в четвъртък правосъдният министър Екатерина Захариева.

Преди седмица парламентът прие поправка в съдебния закон, с която приравни заплатите на кадровиците на Темида с тези на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища (т. нар. трима големи в съдебната власт - б.р.). Това означава, че членовете на ВСС със стаж над 20 години и подходящия ранг ще започнат да получават по 7000 лева на месец.

"Имаше вариант изравняването на заплатите да бъде спряно с президентско вето. Но ветото би стопирало всички промени в закона, включително и новите правила за разделянето на ВСС", каза Захариева.

 

Тя допусна при следващите промени в съдебния закон формулата за определянето на заплатите във ВСС да се промени, защото не звучи добре те да са обвързани с възнаграждението на "тримата големи". Размерът им обаче няма да бъде намален.

 

В четвъртък Захариева отхвърли призива на адвокат Емилия Недева държавата да си поиска парите от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Той стана причина за редица осъдителни присъди на съда в Страсбург срещу България. По всички шест дела, където неговото дело се споменава, държавата трябва да плати 203 000 евро обезщетения.

"Факт е, че политиците не могат да раздават правосъдие и не бива да забравят за презумпцията за невиновност. Но ако предявим иск за един, трябва да го направим и за други", каза правосъдният министър.

Тя напомни, че по осъждания на Страсбург България е платила най-много за бавно правосъдие, лошите условия в затворите и полицейското насилие.

Споделяне

Още по темата

Още от България