Заради неплащане на членски внос

Правосъдният министър се оказа със спрени адвокатски права

Христо Иванов отиде да си плати след медийна публикация

Христо Иванов

Вицепремиерът и правосъден министър Христо Иванов се оказа със спрени адвокатски права, става ясно в четвъртък от публикация в сайта "Гласове". Няколко часа по-късно от пресцентъра на правосъдното министерство потвърдиха, че Иванов е със спрени права заради неплащане на членски внос към Софийската адвокатска колегия.

В автобиографията на министъра, качена на сайта на правосъдното министерство, пише единствено, че той е "вписан като адвокат през 2002 година".

Справката на "Гласове" от адвокатските регистри сочи, че от 2009 година досега той е наказван десет пъти с порицание и парични глоби. Иванов не отрича наказанията, но пояснява, че всички те са налагани заради неплащането на членски внос. Веднага след излизането на публикацията той обяви, че ще отиде да си плати и да си възобнови правата.

"Изнесената информация, че министърът на правосъдието Христо Иванов "е лишен от правото да упражнява адвокатска професия", няма законово или друго отношение към заемания от него пост в служебния кабинет", съобщават от правосъдното министерство.

Институцията допълва, че нарушенията му не са свързани с уронване престижа и достойнството на професията или нарушаване на професионалната етика и морала и не нарушават адвокатска тайна.

Причината Иванов да не си е плащал вноските е, защото не е упражнявал адвокатска професия в последните години заради ангажираността му в неправителствения сектор. Преди да стане вицепремиер, Христо Иванов бе директор на правната програма на Българския институт за правни инициативи. Това е една от най-влиятелните и критични български неправителствени организации в сектора на правосъдието.

Медийните публикации за Христо Иванов започнаха да придобиват облика на кампания срещу него няколко часа по-късно, след като БГНЕС излезе с материал, че БИПИ не са подавала годишни доклади в регистъра в Министерството на правосъдието за последните 3 години. Това е задължително по Закона за юридическите лица. Проверка на Mediapool показа, че отчетите на БИПИ могат да бъдат разгледани на сайта на БИПИ. Все още обаче няма официална информация дали те са внесени в регистъра на министерството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?