Правосъдният министър ще настоява за отпадане на мониторинга на ЕК върху България

Зинаида Златанова, Сн: БГНЕС

Вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова обяви в четвъртък, че ще направи всичко необходимо, за да може България да изпълни всички критерии на Брюксел и след "някакъв период" да отпадне мониторингът на Европейската комисия върху страната.

"Надявам се и вярвам, че правителството, включително аз се ангажирам в мое лице да направим всичко възможно, така че да покажем резултати, които да дадат основание в някакъв период от време показателите да бъдат счетени за изпълнени и съответно механизмът да бъде прекратен", каза Златанова в Люксембург, където взе участие в Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

В края на 2011 година предишните управляващите от ГЕРБ решиха да отворят темата с прекратяването на мониторинга на Брюксел върху българската съдебна система. Изключително острият доклад от зимата на 2012 година обаче охлади ентусиазма в София и управляващите минаха на старата теза, че мониторингът е полезен.

"Ясно е, че механизмът ще действа дотогава, докато бъдат изпълнени шестте показателя (за реформа в сектора "правосъдие и вътрешен ред"- бел. ред.), които се наблюдават от ЕК", допълни Златанова.

Министърът все още не е обявил приоритетите в своята бъдеща работа. Тя предпочете да не дава от Люксембург оценка за това как скандалите в България, сред които - съмненията за изборни измами и подслушванията, ще се отразят в предстоящия доклад на ЕК. Той трябва да бъде публикуван в края на 2013 година.

"18-те месеца между последния и предстоящия в края на годината доклад ще бъдат оползотворени по най-добрия начин за постигането на максимални резултати. Всичко, което се е случило в тези 18 месеца, ще бъде, както винаги, адекватно и безпристрастно оценено от комисията", коментира вицепремиерът.

Златанова направи и коментар във връзка с писмото на министрите на вътрешните работи на
Великобритания, Германия, Австрия и Холандия срещу т. нар."социални туристи" в ЕС. Те настояват ЕС да вземе допълнителни мерки, включително някои рестрикции в опит да се спре източването на социалните им системи. Според нея ЕК разполага с документи в подкрепа на това, че свободното движение е сред основните инструменти за борба с икономическата криза.

"Категоричното ми мнение е, че свободното движение на хора е една от основните свободи, с които ЕС много се гордее. В днешната икономическа криза това е много важен инструмент за възстановяването на растежа и работните места. Това е начинът европейските работодатели да намират подходяща работна сила, а европейските граждани да намират подходящата за тях работа. Това е нещо, което България категорично не е съгласна да бъде преразглеждано", каза Златанова.

Споделяне

Още по темата

Още от България