Правосъдният министър ще работи за общ кандидат на съдиите за шеф на ВКС

Христо Иванов иска по-добър план за съдебната реформа

Христо Иванов. Сн. БГНЕС

Вицепремиерът и правосъден министър в служебното правителство Христо Иванов обяви, че ще работи за обединяването на върховните съдии около един кандидат за председател на Върховния касационен съд. Той разказа накратко в сряда част от приоритетите си след церемонията по предаването на държавния печат от неговия предшественик Зинаида Златанова.

 

Преди да бъде назначен за силов вицепремиер и правосъден министър в служебното правителство Иванов бе ръководител на правната програма на Българския институт за правни инициативи (БИПИ). Тя се утвърди като една от най-влиятелните български неправителствени организации в сферата на съдебната реформа. БИПИ бе сред най-острите критици на управляващите и Висшия съдебен съвет за порочните кадрови назначения в магистратурата.

 

Процедурата по избор на шеф на ВКС съвпада изцяло с мандата на Христо Иванов като служебен министър и там той би могъл да упражни най-голямо влияние. Кандидати за ВКС са двамата заместник-председатели на съда Таня Райковска и Павлина Панова. И двете са уважавани магистрати с добра репутация, но Райсковска бе издигната, след като стана ясно, че съдиите от ВКС ще се обединят около кандидатурата на Панова. Това създава риск от блокиране на консенсуса в средите на съдиите и неуспешен избор за ключовия пост.

 

Иванов каза, че вотът за шеф на ВКС трябва да съхрани консенсуса сред съдиите и тяхната вяра, че могат да участват в изработването на важните решения в съдебната система.

 

Новият министър допълни, че за по-малко от три месеца, няма как да се очаква постигането на видими положителни резултати в съдебната система. Той обаче декларира, че ще обърне специално внимание на избора на председател на ВКС и предстоящия доклад на Европейската комисия за България.

 

"Надявам се, че съдиите от Върховния касационен съд ще се обединят около единия от кандидатите за позицията, а Висшият съдебен съвет ще подкрепи техния избор", каза министър Иванов. Според него е крайно време изпълнителната власт, съдебната власт и магистратите да постигнат консенсус за необходимите стъпки за продължаване на съдебната реформа. Той каза, че другата му основна цел ще е написването на подобрен план за реформата, който трябва да убеди Европейската комисия в искрените намерения на България да подобри работата на този сектор.

 

"България трябва да мобилизира целия си ресурс, за да покаже на Брюксел, че има ясен план за реформата. Това е много важно предвид идването на новата Европейска комисия и предстоящия доклад", каза Иванов. Той припомни, че през последните няколко години Румъния се представя все по-добре и идва момент, в който ЕК трябва да взема тежки решения.

 

Вариантите са три – оставяне на Румъния под мониторинг заради липсата на напредък за България, намаляване на наблюдението и за двете страни, въпреки че България все още не е успяла да реши проблемите си, или разделянето на двете държави. Според Иванов и трите варианта не са добри за България.

Споделяне

Още по темата

Още от България