Правосъдният министър: ВСС петни репутацията на държавата

Ако продължаваме така, мониторингът ще продължи още 10 години, каза Екатерина Захариева

Снимка: БГНЕС

Решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) да отхвърли целия проект за промени в съдебния закон удря върху репутацията на държавата и върху хода на съдебната реформа, която се чака от магистратите и гражданите. Това каза правосъдният министър Екатерина Захариева в понеделник пред БНТ.

Тя призова институцията да предостави до края на деня в писмен вид своите забележки към промените в съдебния закон. Миналият четвъртък мнозинство в кадровия орган отхвърли без аргументи целия проект за промени в Закона за съдебната власт. Абсурдното в случая бе, че така ВСС отхвърли дори и собствените си предложения за промени в закона. Решението бе инспирирано от председателя на Върховния административен съд Георги Колев, който се обяви против демократизирането на управлението на съдилищата.

Така ВСС се постави за втори път извън ключов дебат за бъдещето на съдебната система. В края на миналата година кадровиците се обявиха срещу промените в конституцията. Още тогава правосъдният министър определи позиция на ВСС като "абсурдна" и "нелепа".

"Надявам се да е станало някакво недоразумение и когато проектът влезе в парламента, членовете на ВСС да имат по-конструктивна позиция. Един от членовете предложи дори нещо абсурдно, да не се съгласува проектът, защото противоречи на сегашния закон. Ами нали заради това го променяме?", коментира Захариева.

Тя каза, че ако съдебният съвет продължава по този начин механизмът за наблюдение ще продължи още 10 години.

Проектът за ЗСВ предлага едни от най-големите промени в съдебна власт за последните 25 години, въпреки че отново избягва темата за абсолютната власт на Цацаров. Съдебният закон демократизира неимоверно управлението на съда, давайки на редовите магистрати право да изземват правомощия от шефовете си. Те ще могат да предлагат свои фаворити за ръководители, а ВСС няма да има право да игнорира предложенията им. Въвежда се пряк избор на членовете на ВСС.

Премахва се текстът от закона, който гласи, че главният прокурор е абсолютен шеф на всички прокурори, макар да се запазва правото му да заповядва надолу по веригата. Отделно се предвижда Цацаров да бъде подложен на много по-разширен парламентарен контрол.

Законопроектът решава редица проблеми с атестирането и дисциплинарната дейност в система. Той урежда детайлно и новите правомощия на съдебния инспекторат, които бяха приети с промените в конституцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България