Правосъдното министерство иска от бюджета 3 млн. лева за служебни адвокати

Правосъдното министерство иска от бюджета 3 млн. лева за служебни адвокати

Правосъдното министерство ще поиска допълнително 3 млн. лева за хонорарите на служебните и резервните адвокати през 2010 година, съобщиха в сряда от институцията. Преди два дни шефът на Националното бюро за правна помощ (НБПП) Вася Илиева заяви, че средствата за наемане на защитници вече са свършили.

Тя предупреди, че хонорарите на адвокатите се изплащат поне с половин година закъснение и допълни, че цели адвокатски колегии отказват да предоставят услугите си на бюрото.

Илиева обясни още, че липсата на пари може да доведе до блокиране на системата в някои съдебни райони. По думите ѝ за нормалното функциониране на бюрото са необходими най-малко 9 млн. лева при сегашен бюджет 5 млн. При това в тази сума не са пресметнати парите за осигуряване на резервни защитници. Тази фигура в съдебния процес бе въведена в Наказателно-процесуалния кодекс в края на май 2010 година.

В отговор на нейните изказвания Министерството на правосъдието излезе със съобщение, че вече е подготвен проект за правителствено постановление за отпускане на допълнителни 3 млн. лева за правна помощ.

Парите трябва да бъдат дадени от централния бюджет, но все още не е ясно как това ще се случи при всички финансови рестрикции във ведомствата. Бюджетът на МП бе орязан с 10% при последната бюджетна актуализация.

Правосъдното министерство призна за забавяния при изплащането на адвокатските хонорари като уточни, че в момента се изплащат отчетите за март 2010 година. Причината за това е "силно намаления бюджет на министерството".

"Относно тиражирани съмнения, че поради липса на средства гражданите можело да бъдат лишени от служебен защитник, поясняваме, че при назначаването на служебна защита се взимат предвид редица основания по закон, сред които не е преценката на възможността за последващото изплащане на хонорар на адвоката. Т.е правата на гражданите на служебна защита са гарантирани", се казва още в съобщението на правосъдното министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от България