Правосъдното министерство иска разследване за издевателства в Бойчиновци

Двама надзиратели пазят един непълнолетен

Правосъдното министерство иска разследване за издевателства в Бойчиновци

Министерството на правосъдието иска Окръжната прокуратура в Монтана да разследва случаите на насилие в поправителния дом за непълнолетни в Бойчиновци. Това съобщиха от ведомството на министър Христо Иванов.

Сигналът до прокуратурата е изпратен след проверка в дома. Поводът е бил констатации за неправомерна употреба на сила от служители на надзорно-охранителния състав, съдържащи се в доклади на български и международни организации, които осъществяват независим мониторинг върху местата за лишаване от свобода.

При проверката на правосъдното министерство са събрани множество писмени сведения от лишени от свобода непълнолетни за насилие спрямо тях. Те са приложени към сигнала до прокуратурата.

Поправителния дом е в много лошо състояние и не може да осигури нормални условия на живот на непълнолетните в него е установила още проверката.

Освен това в дома работят "неоправдано" голям брой надзиратели – над 120 на щат при около 60 непълнолетни в дома, е установила проверката.

В същото време съществуващите в дома проблеми са били неглижирани в продължение на години както от ръководството на дома, така и от страна на Главна дирекция "Изпълнения на наказанията", на чието подчинение са надзирателите, се посочва в съобщението.

Комисия, назначена от министър Иванов, подготвя доклад за състоянието на поправителния дом и проблемите в него, а на ръководството на ГДИН е разпоредено да предложи спешни мерки във връзка с проблемите.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?